Εύσημα Γουάτσα (Fairfax) για την ελληνική οικονομία - Αισιόδοξος για επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εύσημα Γουάτσα (Fairfax) για την ελληνική οικονομία - Αισιόδοξος για επενδυτική βαθμίδα
Ο κ. Γουάτσα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία και τις προοπτικές της Eurobank αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα,.

Ειδική μνεία στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνει στην καθιερωμένη επιστολή του ομίλου προς τους μετόχους ο επικεφαλής της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η χώρα μας θα ανακτήσει την επενδθυτική βαθμίδα.

Ο κ. Γουάτσα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία και τις προοπτικές της Eurobank αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ αναφέρεται και στη Eurolife που διοικείται από τον Αλ. Σαρρηγεωργίου που δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό κλάδο, η οποία είχε συνολικά θετικό αποτέλεσμα.

«Η Eurobank, υπό την ηγεσία του Φωκίωνα Καραβία, είχε μια εξαιρετική χρονιά το 2022 σε όλα τα επίπεδα. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, η τράπεζα παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 11,4%, μείωση των επισφαλών απαιτήσεων (ο δείκτης NPE μειώθηκε από 7% σε 5%) και ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων (ο δείκτης CET 1 αυξήθηκε από 12,7% σε 15,2%)». Αυτό επετεύχθη, όπως υπογραμμίζει, διατηρώντας τη χαμηλότερη αναλογία κόστους προς εισόδημα μεταξύ των ομολόγων της στην Ελλάδα και αυξανόμενους όγκους δανείων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και CEO της Fairfax, επισημαίνει πως η Ελλάδα είχε ένα ισχυρό 2022, με αύξηση του ΑΕΠ (περίπου 6%) υψηλότερο από όλα σχεδόν τα μέλη του ΟΟΣΑ, και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να πέσει στο 170% και να μειωθεί εκ νέου το 2023 στο 160%. «Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες, παρά τις εξωτερικές πιέσεις από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο της Ουκρανίας» προσθέτει.

Σχετικά με τις εκλογές, εκτιμά ότι «ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και θα τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία με πλειοψηφία». «Ακόμη και με τη μετοχή της Eurobank να αγγίζει τα πρόσφατα υψηλά του 1,45 ευρώ (σ.σ. μετά τις τελευταίες πιέσεις έχει υποχωρήσει στο €1,24), οι μετοχές έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, καθώς η Eurobank πιθανότατα θα έχει κέρδη άνω των 20 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή το 2023» συμπλήρωσε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να εστιάσει στην Grivalia Hospitality και τον Γιώργο Χρυσικό, αντιπρόεδρο της Eurobank, δηλώνοντας ότι τα αποτελέσματα της Grivalia ήταν εξαιρετικά, ενώ πλέον η συμμετοχή της Fairfax αυξήθηκε στο 78%. «Η Grivalia Hospitality είναι κορυφαίος επενδυτής στον αναπτυσσόμενο χώρο υπερπολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα, με τρία λειτουργικά στοιχεία ενεργητικού και επτά υπό ανάπτυξη. Θα θυμάστε ότι ο Γιώργος διηύθυνε την Grivalia Properties, μια δημόσια εταιρεία της οποίας κατέχουμε το 51%. Η Eurobank και η Grivalia Properties συγχωνεύτηκαν το 2019, όταν η Eurobank χρειαζόταν κεφάλαια. Τα κέρδη από την Grivalia Properties και τις μετοχές της Eurobank που αποκτήσαμε από τη συγχώνευση οδήγησαν σε συνολικό κέρδος για τη Fairfax περίπου στο 1 δισ. δολάρια» ισχυρίστηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Επαρκή τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών για τις επιπτώσεις από την Sillicon Valley Bank

Attica Bank: Σε κομβικό σημείο η νέα συμφωνία μετόχων – Στην πόρτα εξόδου η Thrivest

Lamda Development: Σε εξέλιξη κομβικά projects 600 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider