Νορβηγία: H ενεργειακή κρίση «έσπρωξε» σε ρεκόρ τα κέρδη της Equinor το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: H ενεργειακή κρίση «έσπρωξε» σε ρεκόρ τα κέρδη της Equinor το 2022
Έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετά από τις κυρώσεις των χωρών της ΕΕ στη ρωσική Gazprom για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Equinor για το 2022, με τον νορβηγικό κολοσσό της ενέργειας να ωφελείται από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως η Equinor έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετά από τις κυρώσεις των χωρών της ΕΕ στη ρωσική Gazprom για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο του 2022 έφτασαν τα 74,9 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 28,7 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους, από 8,6 δισ. δολάρια το 2021.

Για το δ' τρίμηνο του 2022 τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 15,1 δισ. δολάρια έναντι 15 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν κέρδη στα 14,4 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 33,84 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 5,3% σε ετήσια βάση.

Η διοίκηση της Equinor ανακοίνωσε πως αυξάνει το τριμηνιαίο μέρισμα της σε 30 σεντ έναντι 20 σεντ, ενώ ανακοίνωσε πως θα «τρέξει» πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 6 δισ. δολαρίων για το σύνολο του 2023. Η πρώτη δόση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί εντός του α' τριμήνου του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Societe Generale: Καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο - Ξεπέρασε τις προσδοκίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider