Danske Bank: Θα πληρώσει πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων - Ένοχη για ξέπλυμα χρήματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Danske Bank: Θα πληρώσει πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων - Ένοχη για ξέπλυμα χρήματος
Το DoJ (Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) σημειώνει πως το εν λόγω υποκατάστημα επεξεργάστηκε 160 δισ. δολάρια μέσω αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων για λογαριασμό πελατών που ήθελαν να αποκρύψουν την πραγματική φύση των συναλλαγών τους, συγκαλύπτοντας έτσι εγκληματικές ενέργειες ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η Danske Bank με έδρα στη Δανία, ομολόγησε την ενοχή τη σήμερα και συμφώνησε να πληρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο για την εξαπάτηση αμερικανικών τραπεζών και ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα του υπ. Δικαιοσύνης, η Danske Bank εξαπάτησε αμερικανικές τράπεζες σχετικά με τους πελάτες της και τους ελέγχους για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για να διευκολύνει την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

«Η σημερινή δήλωση ενοχής από την Danske Bank και η ποινή δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων αποδεικνύουν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προστατεύσει σθεναρά την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ από ξένα χρήματα - ρωσικά ή άλλα», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Ο. Μόνακο. «Είτε είστε τράπεζα των ΗΠΑ είτε ξένη, εάν χρησιμοποιείτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, πρέπει να συμμορφώνεστε με τους νόμους μας. Αναμένουμε από τις εταιρείες να επενδύσουν σε ισχυρά προγράμματα συμμόρφωσης και να επιταχύνουν και να αντιμετωπίσουν ανάρμοστες συμπεριφορές όταν και αν εκδηλωθούν» τονίζεται.

«Η Danske Bank είπε ψέματα στις τράπεζες των ΗΠΑ για τα ανεπαρκή συστήματά της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις δυνατότητες παρακολούθησης συναλλαγών για να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Κένεθ Πολάιτ του Ποινικού Τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Σήμερα, η Danske Bank ανέλαβε την ευθύνη για εξαπάτηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ και τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ύποπτες και εγκληματικές συναλλαγές μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών» πρόσθεσε.

«Για χρόνια, η Danske Bank έλεγε ψέματα και εξαπάτησε τις τράπεζες των ΗΠΑ για να αντλήσει δισεκατομμύρια δολάρια ύποπτων και εγκληματικών κεφαλαίων μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, Ντάμιαν Γουίλιαμς.

«Με τον τρόπο αυτό, η Danske Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα στη Δανία, αγνόησε σκόπιμα τη νομοθεσία των ΗΠΑ την οποία γνωρίζει καλά, διευκόλυνε το ξέπλυμα εγκληματικών και ύποπτων εσόδων μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών και έθεσε σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό δίκτυο των ΗΠΑ.Για την πολυετή εγκληματική συμπεριφορά της, σήμερα η Danske Bank ομολόγησε την ενοχή της για διάπραξη τραπεζικής απάτης, θα χάσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια και θα εφαρμόσει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα συμμόρφωσης και ελέγχους. Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτό το μήνυμα: Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, πρέπει να παίξετε σύμφωνα με τους κανόνες. Αν δεν το κάνετε, θα λογοδοτήσετε» συμπλήρωσε.

Οι αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι, ενώ η δανική τράπεζα είχε πληροφορίες, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2014, πως ορισμένοι από αυτούς τους πελάτες πιθανόν εμπλέκονταν σε εγκληματική οργάνωση, όχι μόνο δεν προέβη σε καμία αποκάλυψη, αλλά παράλληλα είπε ψέματα στις αμερικανικές τράπεζες σχετικά με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εφάρμοζε το υποκατάστημα της Εσθονίας.

Το 2018 η «Danske» καθαίρεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο και την προεδρία της, αφού αποκάλυψε ότι μεγάλο μέρος των μετρητών των 200 δισ. ευρώ που διακινούταν μέσω του υποκαταστήματός της στην Εσθονία -από το 2007 και το 2015- προερχόταν από ύποπτες ενέργειες. Ενώ μεγάλο μέρος των χρημάτων προερχόταν από τη Ρωσία και άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η τράπεζα της Δανίας δεν αποκάλυψε ποτέ πόσα από αυτά τα ποσά αποτελούσαν στην πραγματικότητα «μαύρο» χρήμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα μεγάλα projects υποδομών που «σέρνουν τον χορό» της ανάπτυξης – Τα 37 bankable έργα 15,3 δισ. ευρώ

Eurobank Research: Πέντε πυλώνες δραστηριοτήτων οδηγούν τις επενδύσεις και αλλάζουν το υπόδειγμα ανάπτυξης

Η Tesla του Έλον Μασκ «έχασε» την αξία των 500 εκατ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider