Fourlis: Το 2023 τα πρώτα καταστήματα Holland & Barrett στην Ελλάδα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fourlis: Το 2023 τα πρώτα καταστήματα Holland & Barrett στην Ελλάδα
Τι συνέβη και πήγαν πίσω οι σχεδιασμοί για τον νέο βραχίονα λιανικής του ομίλου Fourlis. Το νέο χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Στις αρχές του 2023 αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα καταστήματα της Holland & Barrett στην Ελλάδα, μετά τη στρατηγική συνεργασία του ομίλου Fourlis με τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στη Μεγάλη Βρετανία και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον κλάδο Health & Wellness.

Όπως αποκάλυψε η διοίκηση του ομίλου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης των οικονομικών μεγεθών του εννεαμήνου, τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς θα ανοίξουν τρία καταστήματα Holland & Barrett στην Ελλάδα, με τα πρώτα δύο να προβλέπεται να ανοίξουν τον Ιανουάριο. Ταυτόχρονα θα αρχίσει να «τρέχει» και το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Γραφειοκρατικοί λόγοι πίσω από την καθυστέρηση

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως τα πρώτα καταστήματα Holland & Barrett θα άνοιγαν στην Ελλάδα εντός του 2022, ωστόσο όπως αποκάλυψε χθες η διοίκηση του ομίλου Fourlis, γραφειοκρατικοί λόγοι βρίσκονται πίσω από την αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς «απαιτείται ειδική έγκριση γα κάθε διαφορετικό κωδικό».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, καταγράφηκαν και ελλείψεις προϊόντων, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή η κατάσταση εμφανίζει ενδείξεις αποκλιμάκωσης.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, η συνεργασία με τη βρετανική αλυσίδα εξασφαλίζει το εισιτήριο εισόδου της Fourlis στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο των προϊόντων υγείας και ευεξίας, αποτελώντας ταυτόχρονα την αφετηρία για την έναρξη της τρίτης κατά σειρά δραστηριότητας λιανικής για τον όμιλο, πέραν του οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) και των αθλητικών ειδών (Intersport και The Athlete's Foot).

Στόχος της Fourlis είναι να αναπτύξει σε βάθος χρόνου ένα δίκτυο 120 φυσικών καταστημάτων στις αγορές της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας μέσω μιας Omnichannel στρατηγικής. Από το στόχο για τα 120 καταστήματα, τα 40 προβλέπεται να ανοίξουν στην Ελλάδα, τα 60 στη Ρουμανία και τα υπόλοιπα 20 στη Βουλγαρία. Η ανάπτυξη του δικτύου θα γίνει με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchise), ενώ τα καταστήματα θα είναι μικρής έκτασης, αφού δεν θα ξεπερνούν τα 150 τμ.

Με την είσοδό του στον κλάδο της υγείας και της ευεξίας ο όμιλος Fourlis διεκδικεί μερίδιο αγοράς σε διψήφιο ποσοστό από μια «πίτα» συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Ο Βρετανός partner

Η Holland & Barrett ιδρύθηκε το 1870 από τους Alfred Slapps Barrett και Major William Holland.

Για περισσότερα από 150 χρόνια οι καταναλωτές την εμπιστεύονται για τα προϊόντα ευεξίας που προσφέρει, όπως καινοτόμες βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, αθλητικά συμπληρώματα, εξειδικευμένη διατροφή, φυσικά και οργανικά καλλυντικά.

Διαθέτει ένα δίκτυο πλέον των 1.600 καταστημάτων σε 18 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 800 και πλέον καταστημάτων στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, καθώς επίσης και ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Η ομάδα πωλήσεων των καταστημάτων της Holland & Barrett, μέσω ενός εξειδικευμένου, αναλυτικού και συνεχούς προγράμματος εκπαίδευσης στις κατηγορίες των βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής, αποκτά βαθιά γνώση του αντικειμένου και μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη συμβουλή στον καταναλωτή, καλύπτοντας κάθε προσωπική του ανάγκη.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου Fourlis

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο όμιλος Fourlis, στο εννεάμηνο του 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έφτασε στα 352,5 εκατ. ευρώ έναντι 316,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένος κατά 11,4%.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ανήλθαν στα 50,7 εκατ. σε σχέση με 60,2 εκατ. το εννεάμηνο του 2021. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA ανήλθαν σε 24,4 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα κέρδη προ φόρων σε 9,3 εκατ. ευρώ από 7,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 30/09/2022 ήταν 200,7 εκατ. ευρώ.

Το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία των καταστημάτων και των αποθηκών του ομίλου επηρεάστηκε από τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς, ενώ αποτελεί πλέον το 6,5% των λειτουργικών εξόδων του εννεαμήνου του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: «Χτίζει» το νέο μοντέλο χρηματοδότησης των επενδύσεων – Διάχυση του οφέλους από τα μεγάλα έργα και στις μικρές επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Άλμα στο αέριο από την άνοιξη – Νέος εταιρικός μετασχηματισμός

Lamda: Στα 1,9 δισ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου του «Ελληνικού» - Τα έργα, οι άδειες, τα οικιστικά και τα Malls

gazzetta
gazzetta reader insider insider