Νέες τιμές στόχοι από την HSBC για τις ελληνικές τράπεζες - Ποιες ξεχωρίζει - Ποια θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες τιμές στόχοι από την HSBC για τις ελληνικές τράπεζες - Ποιες ξεχωρίζει - Ποια θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο
Τον «χορό» των τραπεζικών αποτελεσμάτων άνοιξε η Alpha Bank την Τρίτη. Τι αναμένει η HSBC από Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς. Οι νέες τιμές στόχοι για τις τέσσερις μετοχές. Ποιες προτιμά και γιατί.

Την αρχή έκανε χθες, Τρίτη, η Alpha Bank με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε με τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα να ακολουθούν στις 10 Νοεμβρίου και την Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή στις 11 Νοεμβρίου.

Συμφωνα με την HSBC, η βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί με μια μέση αύξηση των οργανικών προ προβλέψεων κερδών της τάξεως του 8%, εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων. Ο βρετανικός οίκος εστιάζει σε πέντε βασικά σημεία ενόψει της συνέχισης (μετά την Alpha Bank) των αποτελέσματων του τρίτου τριμήνου και πιο συγκεκριμενα: 1) στην ισχυρή αλλά εποχιακά χαμηλότερη πιστωτική επέκταση, 2) στην ισχυρή επέκταση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) μέσω της ανοδικής ανατιμολόγησης των δανειακών χαρτοφυλακίων, 3) στη σταθερή αύξηση των προμηθειών με υψηλότερη χρήση καρτών κατά τη θερινή περίοδο, 5) και στον σχεδόν μηδαμινό καθαρό σχηματισμό NPEs.

Ενώ και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, η HSBC εκτιμά πως η Τράπεζα Πειραιώς θα ξεχωρίσει με την ισχυρότερη διαδοχική αύξηση της κερδοφορίας της, έχοντας παράλληλα τους χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης.

Επιπλέον, μείζον ζήτημα και βασικό σημείο των conference calls θα είναι το κατά πόσον η θετική δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους θα μπορούσε να αντισταθμίσει την πιθανή αύξηση του κόστους προβλέψεων. O Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει από τις διοικήσεις των τραπεζών να δώσουν ένα guidance για ένα σχετικά μέτριο επίπεδο αύξησης του κόστους κινδύνου (CoR) υποστηρίζοντας ότι 1) το (δυσμενές) εξωτερικό περιβάλλον θα έχει σχετικά έναν ήπιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας των base effects και πως 2) τα υφιστάμενα buffers και οι αυξημένες τιμές των εξασφαλίσεων θα πρέπει να περιορίσουν οποιαδήποτε πιθανή αύξηση στο κόστος κινδύνου, με πρόσθετες επικαλύψεις στο σκέλος των προβλέψεων για τις τράπεζες με τους σχετικά χαμηλότερους δείκτες κάλυψης, κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Τα βλέμματα στο guidance - Νέες τιμές στόχοι - Προτιμά Eurobank, ισχυρά περιθώρια ανόδου για την Πειραιώς

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV στο 0,43x για το 2022, και τοποθετούνται στο χαμηλότερο τμήμα του εύρους κάλυψης της HSBC στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές (GEM εκτός Ασίας). Οι αποτιμήσεις δείχνουν ελκυστικές στη βάση της ισχυρής δυναμικής της κερδοφορίας τους και των αποτελεσματων τους που ακολουθεί, με την άνοδο της τάξεως του 20% περίπου που έχουν επιτύχει οι μετοχές τους κατά τον τελευταίο ένα μήνα να υποδηλώνει πως ήταν κάπως αναμενόμενο (έχει γίνει ένα pricing) να καταγράφει ένα ισχυρό τρίμηνο.

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα δεν δύναται να αποτελέσουν ένα σημαντικό «καταλύτη», εν αντιθέσει με το guidance που θα δοθεί για το επόμενο διάστημα. Η HSBC προχωρά σε επί τα βελτίω αναθεώρηση για τα κέρδη των τραπεζών, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «buy» και για τις τέσσερις συστημικές, θέτοντας ωστόσο νέες τιμές στόχους. Συγκεκριμένα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,35 ευρώ από 1,43 ευρώ, για την Eurobank στα 1,75 ευρώ από 1,65 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,45 ευρώ από 4,55 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,75 ευρώ από 2,66 ευρώ.

Επιπλέον, ο βρετανικός οίκος συνεχίζει να προτιμά τη Eurobank καθώς τα επίπεδα αποτίμησή της δείχνουν ελκυστικά λαμβάνοντας υπόψη την καλύτερη κερδοφορία της και τον ισχυρό ισολογισμό της, τη στιγμή που εντοπίζει μια σχετική αξία στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, έναντι της Alpha Bank για μια παρόμοια απόδοση των οργανικών προ προβλέψεων κερδών αλλά με ένα discount του τίτλου.

Eurobank

Για τη Eurobank, η HSBC αναμένει μια αύξηση των οργανικών προ προβλέψεων κερδών κατά 7% εξαιτίας της ανοδικής ανατιμολόγησης των δανειακών χαρτοφυλακίων της, με τα υψηλότερα επιτόκια και τη θετική απόδοση της αύξησης των προμηθειών ακόμη και σε σύγκριση με την υψηλή βάση του περασμένου τριμήνου. Τα λειτουργικά έξοδα ενδέχεται να αυξηθούν μετρίως σε τριμηνιαία βάση (τη στιγμή που στις υπόλοιπες συστημικές δεν αναμένεται να καταγραφεί μια αύξηση) εξαιτίας των πιέσεων κόστους που αντιμετωπίζει η τράπεζα στο σκέλος των διεθνών δραστηριοτήτων. Τα διαδοχικά υψηλότερα έσοδα από συναλλαγές και άλλα λειτουργικά έσοδα ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση κατά 24% των προ φόρων κερδών, με την HSBC μάλιστα να προχωρά και σε αύξηση κατά 49% των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2022, στα 599 εκατ. ευρώ, έναντι 403 εκατ. ευρώ που ανέμενε, στη βάση των χαμηλότερων εξόδων από φόρους ενώ και η αύξηση των επιτοκίων θα προσφέρει περαιτέρω ώθηση στα κέρδη κατά τα επόμενα τρίμηνα. Τα ισχυρά επίπεδα κάλυψης των προβλέψεων της Eurobank αναμένεται να της επιτρέψουν να απορροφήσει οποιαδήποτε πιθανή αύξηση των εισροών NPEs το επόμενο έτος με χαμηλότερη αύξηση του κόστους κινδύνου, έναντι της Alpha Bank και της Τράπεζα Πειραιώς. Η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2022 στο 0,56x, κάτι που ο Cihan Saraoglu θεωρεί άδικο δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού της τράπεζας, της ιδιαίτερα υψηλής κερδοφορίας και των προοπτικών διανομής μερισμάτων. Ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι η μετοχή της Eurobank μπορεί να προσφέρει μια σχετική αξία έναντι της Εθνικής Τράπεζας καθώς διαπραγματεύεται με discount 4% έναντι αυτής ως προς τον δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, παρά την υψηλότερη κερδοφορία.

Εθνική Τράπεζα

Για την Εθνική Τράπεζα, ο βρετανικός οίκος αναμένει ότι τα οργανικά προ προβλέψεων έσοδα θα ενισχυθούν κατά 7% σε τριμηνιαία βάση εξαιτίας της θετικής δυναμικής των καθαρών εσόδων από τόκους από την αύξηση των επιτοκίων και τα επίπεδα λειτουργικά έξοδα. Ωστόσο, η έλλειψη του υψηλού κόστους προβλέψεων του περασμένου τριμήνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 36% των επαναλαμβανόμενων προ φόρων κερδών. Η ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας είναι πιθανό να είναι αναμενόμενη, αλλά ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το κόστος κινδύνου θα αυξήσει κατά 10 μονάδες βάσης στις 70 μονάδες βάσης, καθώς η τράπεζα ενισχύει περαιτέρω τους δείκτες κάλυψης. Η HSBC διατηρεί σταθερή την εκτίμησή της για τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη της τράπεζας στα 541 εκατ. ευρώ για εφέτος και στα 435 εκατ. και 476 εκατ. ευρώ για το 2023 και το 2024 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει τον υψηλότερο δείκτη συνολικής κάλυψης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που φτάνει στο 80%, με τα ισχυρά αυτά buffers προβλέψεων να δύναται να της επιτρέψουν να κινηθεί προς μια επιδεινούμενη μακροοικονομική κατάσταση με περιορισμένη αύξηση του κόστους κινδύνου.

Τράπεζα Πειραιώς

Από την άλλη, για την Τράπεζα Πειραιώς η HSBC αναμένει την υψηλότερη διαδοχική (μεταξύ των δύο τριμήνων) αύξηση στα επαναλαμβανόμενα προ φόρων κέρδη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, της τάξεως του 52% κατά το τρίτο τρίμηνο. Ο παράγοντας αυτής της μεταστροφής ενδέχεται να είναι τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από συναλλαγές που θα μπορούσαν να περάσουν σε θετικό έδαφος από αυτό το τρίμηνο. Ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη θα αυξηθούν κατά 8% σε τριμηνιαία βάση, καθώς η ανοδική ανατιμολόγηση των δανείων υπεραντισταθμίζει τα χαμηλότερα έσοδα από τις γραμμές TLTROs. Αν και οι οργανικές μειώσεις των NPEs ενδέχεται να συνεχίστηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο, η HSBC αναμένει ότι η τράπεζα έχει «τρέξει» με ένα κόστος κινδύνου της τάξεως των 80 μονάδων βάσης, αυξάνοντας ελαφρώς τα επίπεδα κάλυψης. Όσον αφορά τα one offs, αναμένει μια γραμμή κόστους από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, κέρδη από τις θέσεις στα παράγωγα και κέρδη από την αποενοποίηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν διακοπεί. Τα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα και τα θετικά one offs αναμένεται να οδηγήσουν σε μια ήπια βελτίωση του δείκτη CET1, σύμφωνα με την HSBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Καθαρή πιστωτική επέκταση 500 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο - Στόχος μείωση των NPLs κάτω των 3 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους

Πού θα κάτσει η «μπίλια» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider