Πετρόπουλος: Η συμφωνία στην «επαγγελματική» ηλεκτροκίνηση με την BYD (με μέτοχο τον Μπάφετ) και το νέο deal στα «πράσινα» ΙΧ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρόπουλος: Η συμφωνία στην «επαγγελματική» ηλεκτροκίνηση με την BYD (με μέτοχο τον Μπάφετ) και το νέο deal στα «πράσινα» ΙΧ
Εισαγωγέας των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και λεωφορείων της BYD στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Π. Πετρόπουλος. «Ψήνεται» deal και στα επιβατικά. Ποιος είναι ο κινεζικός όμιλος με μέτοχο τον Γουόρεν Μπάφετ.

Εξελίξεις και στον τομέα της εισόδου στην ηλεκτροκίνηση στον χώρο των ΙΧ αυτοκινήτων, πρέπει να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την εταιρεία Π. Πετρόπουλος καθώς, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όσα από το καλοκαίρι είχε αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης για κινήσεις εντός του 2022, φαίνεται να είναι… σε «τροχιά» υλοποίησης.

Κατά πληροφορίες, μετά τη συμφωνία στα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα - λεωφορεία (με την BYD στην οποία ο μεγαλοεπενδυτής Γ. Μπάφετ ελέγχει περί το 10%), το γκρουπ ετοιμάζεται να «κλειδώσει» και συμφωνίες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, στον χώρο των ΙΧ, μέχρι τέλος του 2022. Αντίστοιχα, η εισηγμένη φέρεται να αναμένει εξελίξεις προσεχώς και σε σχέση με τον διαγωνισμό για τα «πράσινα λεωφορεία».

Το deal με την BYD

Πάντως, κατά πληροφορίες, η επίτευξη συμφωνίας για την είσοδο στην ηλεκτροκίνηση όσον αφορά στον επιβατικό τομέα δεν είναι με την BYD, με την οποία ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία στα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα – λεωφορεία. Η κινεζική BYD (Build Your Dreams) ξεκινά την εμπορική της δραστηριότητα στην Ελλάδα, αρχικά με δύο αμιγώς ηλεκτρικά LCV μοντέλα, ενώ έπεται και συνέχεια. Εισαγωγέας των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και λεωφορείων της BYD στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία εφέτος συμπληρώνει 100 χρόνια επιτυχημένης επιχειρηματικής παρουσίας στη χώρα μας. Εξουσιοδοτημένος έμπορος και επισκευαστής για τον νομό Αττικής, είναι η PNT CARS – PANTOPIKOS.

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα με άμεσο στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Το insider.gr από το καλοκαίρι είχε αναφερθεί στα σχέδια της Πετρόπουλος σε σχετικό του θέμα. Όπως σημειώνονταν, η εισηγμένη είναι στην φάση διερευνητικών επαφών για στην ανάληψη αντιπροσώπευσης ηλεκτροκίνητων IX αυτοκινήτων και έως τα τέλη του έτους, αναμένεται η θετική ή αρνητική έκβαση των εν λόγω διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος έχει ξεκινήσει ήδη δύο σημαντικές συνεργασίες στο χώρο της ηλεκτροκίνησης με την κορυφαία εταιρία στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων BYD, (Build Your Dreams) και με τη Maxus, μέλος του μεγαλύτερου ομίλου κατασκευής αυτοκινήτων στην Κίνα της SAIC, που πρωταγωνιστεί στην κατασκευή κυρίως ηλεκτροκίνητων επαγγελματικών οχημάτων (Vans).

Ποιος είναι ο όμιλος

Η BYD (Build Your Dreams) είναι ένας παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός. Δραστηριοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τα προηγμένα ηλεκτρονικά και τους υπέργειους ηλεκτρικούς σιδηρόδρομους μονής τροχιάς. Διαθέτει δυναμικό 290.000 εργαζομένων, ανάμεσά τους 40.000 μηχανικοί σε 11 ερευνητικά κέντρα σε περισσότερα από 30 βιομηχανικά πάρκα, σε 6 ηπείρους. Παράλληλα, είναι η κορυφαία εταρεία ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη, με περισσότερα από 2.600 οχήματα (σε κυκλοφορία ή στάδιο παραγγελίας) σε 23 χώρες. Έδρα της είναι η Σενζέν (Shenzhen), μία πόλη 13 εκατ. κατοίκων, επονομαζόμενη και Silicon Valley της Κίνας, περίπου 30 χλμ. βόρεια του Χονγκ-Κονγκ.

Μέτοχος ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ

Ήδη από το 2008, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έχει δείξει την εμπιστοσύνη του στο όραμα της εταιρείας, έχοντας αποκτήσει σημαντικό μέρος του μετοχικού της πακέτου.

Η BYD Europe έχει έδρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, με την εταιρεία να λειτουργεί εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ουγγαρία, ενώ παράλληλα έχει συνάψει συνεργασίες με πολλούς κατά τόπους κατασκευαστές. Τα τελευταία χρόνια η BYD διαθέτει στην Ευρώπη και τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματά της, ενώ έχει ξεκινήσει και το λανσάρισμα των ηλεκτρικών επιβατικών μοντέλων της μάρκας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Κόμβος ανεφοδιασμού σε Ελλάδα και Βαλκάνια η Ρεβυθούσα με «όχημα» το LNG

Σ. Κόκκαλης – Intracom Holdings: Τι ετοιμάζει με τον real estate βραχίονα του εισηγμένου private equity; - Τα σχέδια του γκρουπ

Δασικοί χάρτες: Πώς ξεμπλοκάρουν εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες

gazzetta
gazzetta reader insider insider