Πώς η εκτίναξη του κόστους παραγωγής απειλεί το μέλλον της τεκίλας – Τι δείχνει βρετανική έρευνα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η εκτίναξη του κόστους παραγωγής απειλεί το μέλλον της τεκίλας – Τι δείχνει βρετανική έρευνα
Πόσο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση τεκίλας που παρασκευάζεται με βάση το φυτό μπλε αγαύη. Ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής που παρατηρείται διεθνώς. Η επίδραση στην ποιότητα και ο ανταγωνισμός. Τι αποκαλύπτει έρευνα της βρετανικής εταιρείας IWSR που αναλύει τις τάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια βιομηχανία ποτών.

Ηχηρό σήμα κινδύνου για το μέλλον της τεκίλας εκπέμπει νέα έρευνα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους ανά τον κόσμο λάτρεις του δημοφιλούς αλκοολούχου ποτού.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της βρετανικής εταιρείας IWSR, η οποία παρακολουθεί και αναλύει τις τάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια βιομηχανία ποτών, η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για την τεκίλα ναρκοθετεί τελικά το μέλλον της. Είναι αλήθεια άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια η ζήτηση των καταναλωτών για τεκίλα έχει αυξηθεί ραγδαία. Το 2021, το μερίδιό της σε όγκο πωλήσεων ανήλθε σε 2,5% επί του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς αλκοολούχων ποτών, έναντι 1,8% το 2016.

Ωστόσο αυτή η άνευ προηγούμενου ζήτηση έχει δημιουργήσει έντονους πονοκεφάλους στους παρασκευαστές του αγαπημένου ποτού και δη στους παραγωγούς. Η τεκίλα προέρχεται από το φυτό μπλε αγαύη. Ο κίνδυνος ελλείψεων είναι πολύ μεγάλος λόγω της κατακόρυφης ανόδου της κατανάλωσης, αλλά και της εκτίναξης του κόστους παραγωγής που καταγράφεται διεθνώς, λόγω της σφοδρής πληθωριστικής θύελλας που πλήττει τον πλανήτη. Μια ακόμη σημαντική απειλή συνιστά και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από άλλα εναλλακτικά ποτά που παρασκευάζονται με βάση την αγαύη και προέρχονται από το Μεξικό, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι τιμές της αγαύης αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια.

«Οι τιμές της αγαύης κυμαίνονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ εδώ και μια τριετία», παραδέχεται ο διευθυντής ερευνών της IWSR, Luis Hermoso, προειδοποιώντας ότι οι τιμές θα ομαλοποιηθούν μόνο όταν υπάρξουν ενδείξεις ότι εξορθολογίζεται η αγορά κλειδί για την τεκίλα, η αμερικανική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της Campari Group, Julka Villa. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για υποχώρηση των τιμών της αγαύης τη δεδομένη στιγμή. Αργά ή γρήγορα θα συμβεί, αλλά όχι τώρα», σημειώνει, για να προσθέσει πως, όπως όλα δείχνουν, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να επιλέγουν την τεκίλα, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση για το δημοφιλές αλκοολούχο ποτό.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η κατανάλωση της τεκίλας το 2021 ξεπέρασε ακόμη και τις πιο… αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ ανοδικά αναμένεται να κινηθεί έως το 2026 στις ΗΠΑ. Μάλιστα, οι όγκοι πωλήσεων της τεκίλας στην αμερικανική αγορά δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα επίπεδα της βότκας, ενώ μέχρι το 2026, μόνο οι ΗΠΑ θα καταναλώνουν περισσότερη τεκίλα από ότι κατανάλωσε όλος ο υπόλοιπος κόσμος το 2021.

Η βρετανική IWSR προβλέπει επίσης πως η παγκόσμια αξία των ποτών που έχουν ως βάση την αγαύη θα αυξηθεί κατά 67% την πενταετία ως το 2026, με την premium τεκίλα να καταλαμβάνει μερίδιο 55% επί της συνολικής αξίας που καταγράφει η εν λόγω κατηγορία. Στη Βρετανία τώρα – την πιο σημαντική ευρωπαϊκή αγορά για τα ποτά με αγαύη – εκτιμάται αύξηση 88% την πενταετία ως το 2026.

Μικρά περιθώρια μείωσης της ζήτησης

Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε πρόβλεψη για μείωση της ζήτησης για αγαύη μοιάζει εξαιρετικά επισφαλής, εκτιμά ο Hermoso, χωρίς ωστόσο να αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο μιας ταχείας πτώσης των τιμών, εάν εξομαλυνθεί η ζήτηση στις ΗΠΑ ή εάν υπάρξει πλεόνασμα στην παραγωγή.

Η όξυνση των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως είναι, επίσης, ένας παράγοντας που ενισχύει την αβεβαιότητα για το μέλλον της τεκίλας, καθώς τα κόστη συσκευασίας, η έλλειψη εργατών γης και τα μεταφορικά κόστη αποτελούν επιπλέον εμπόδια σε κάθε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.

Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής «απειλεί» την ποιότητα

«Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, στο προσκήνιο έρχεται και το θέμα της ποιότητας του δημοφιλούς προϊόντος. Όταν οι τιμές είναι στα ύψη, μοιραία η ποιότητα υποβαθμίζεται. Μόνο έτσι θα συγκρατηθούν τα κόστη κατά τη διαδικασία παραγωγής», σχολιάζει από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών της IWSR, υπεύθυνος για την αγορά της Βορείου Αμερικής, Adam Rogers.

Επιμέρους στοιχεία της έρευνας της IWSR επιβεβαιώνουν πως η premium τεκίλα είναι εκείνη που θα ηγείται της ανοδικής πορείας της συγκεκριμένης κατηγορίας ποτών, ιδίως σε ό,τι αφορά την κυρίαρχη αμερικανική αγορά.

Κερδίζουν έδαφος τα εναλλακτικά ποτά με βάση την αγαύη

Σύμφωνα με τη Villa, στην Campari βλέπουν διαρκώς να αυξάνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον bartenders και καταναλωτών για τα εναλλακτικά ποτά που έχουν ως βάση την αγαύη. «Στην Campari αξιολογούμε πάντα τι… έπεται, αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ τις αξίες της αυθεντικότητας και της κληρονομιάς», σημειώνει.

Τα εναλλακτικά ποτά με αγαύη παράγονται ήδη σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Νότιο Αφρική, ενώ μακροπρόθεσμα «δεν αποκλείεται να απειλήσουν τη ζήτηση για την αυθεντική τεκίλα», επισημαίνει η επικεφαλής στρατηγικής της IWSR, Brandy Rand.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» για ελλείψεις στα λιπάσματα και στο βάθος... νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Τα πάνω κάτω στην κατανάλωση τροφίμων έφεραν οι κρίσεις των τελευταίων ετών - Η εικόνα στην Ελλάδα και διεθνώς