Πού βρίσκει τον χρόνο ο Έλον Μασκ; - Αλήθειες και ψέματα για τον «Iron Man» των επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού βρίσκει τον χρόνο ο Έλον Μασκ; - Αλήθειες και ψέματα για τον «Iron Man» των επιχειρήσεων
Η «μυθολογία» που περιβάλει τους ισχυρούς άνδρες των επιχειρήσεων περιλαμβάνει καμιά φορά και την αλλοίωση της αλήθειας.

Πού βρίσκει χρόνο μέσα στην ημέρα ο Έλον Μασκ; Ανάμεσα στην ενασχόληση του ως CEO στην Tesla και τη SpaceX, δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεγαλεπήβολα έργα με την Boring, τη δραστηριότητα του γύρω από την νευροτεχνολογία και την Neuralink, και την δικαστική «περιπέτεια» με το Twitter, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς στο πρόγραμμά του χωράει η ανατροφή μιας μεγάλης οικογένειας, η εκστρατεία του να «σώσει» την ελευθερία του λόγου, η διαρκής δημοσίευση memes στα social media, οι επενδύσεις σε crypto καθώς και ταξίδια με γιοτ στα ανοιχτά της Ελλάδας.

«Δουλεύω τρελές ώρες», έγραψε πρόσφατα ο Μασκ στο Twitter. «Απλώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος για χαζομάρες».

Στον κόσμο της τεχνολογίας, οι διάσημοι ιδρυτές-CEO τυγχάνουν θαυμασμού για αυτού του είδους την επιμονή και στοχοπροσήλωση τους, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloοmberg, υποτίθεται επειδή έφτασαν εκεί που είναι δουλεύοντας περισσότερο από όλους τους άλλους. Ωστόσο, προστίθεται πως, συχνά, η «μυθολογία» που περιβάλει τους ισχυρούς άνδρες των επιχειρήσεων περιλαμβάνει καμιά φορά και την αλλοίωση της αλήθειας. Στην περίπτωση του Μασκ, συμπεριλαμβάνεται και η «καμπύλωση του χρόνου».

«Κανείς δεν άλλαξε ποτέ τον κόσμο σε 40 ώρες την εβδομάδα», έχει δηλώσει.

Ιστορίες από την εργασιακή ηθική του «24 ώρες το 24ωρο» έχουν συμβάλει στην φήμη του Μασκ ως ένας επιχειρηματίας-Iron Man. Στην πρώτη του εταιρεία, Zip2, o Mασκ έλεγε πως χρειαζόταν να γράφει κώδικα καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

«Επτά μέρες την εβδομάδα, όλη την ώρα». Αφού εκδιώχθηκε από την θέση του στο PayPal ενώ ο ίδιος βρισκόταν σε ταξίδι, έκτοτε προσπάθησε να αποφεύγει τις διακοπές. Κατά τη διάρκεια μιας «κολασμένης» περιόδου παραγωγής αυτοκινήτων, ο δισεκατομμυριούχος ανέφερε ότι κοιμόταν σε ένα από τα εργοστάσια της Tesla. Επίσης, για να δείξει πόσο αφοσιωμένος είναι στην αποστολή της SpaceX, έχει δηλώσει πως η κύρια κατοικία του είναι ένα «ταπεινό» σπίτι 50.000 δολαρίων κοντά στον διαστημικό σταθμό της εταιρείας στο Τέξας.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο αληθινός είναι αυτός ο «σπαρτιατικός» τρόπος ζωής.

Πρώτον, δικαστικά έγγραφα - που σχετίζονται με την απόκτηση δίδυμων με στέλεχος της Neuralink – επισημαίνουν πως η διεύθυνσή του παραπέμπει σε ένα σπίτι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Ώστιν, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν ζει 24/7 «χωμένος» μέσα στις επιχειρήσεις της SpaceX.

Παρ’ όλες τις επαγγελματικές του ευθύνες, βρήκε επίσης χρόνο για να βγει ραντεβού με την Grimes και την Amber Heard, να γίνει πατέρας πολλών παιδιών, να συμμετάσχει σε γκαλά διασημοτήτων, να παίζει διαβόητα χρονοβόρα βιντεοπαιχνίδια όπως το Elden Ring και να γράφει όλη ημέρα στο Twitter, με τον ίδιο να δηλώνει πως κάνει tweets κυρίως όταν βρίσκεται στην… τουαλέτα.

Όσον και αν η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι κάτι υγιές, ο Μασκ έχει περάσει τόσο καιρό αυτο-παινευόμενος για τον φόρτο εργασίας του που ο μύθος καταρρέει με κάθε ματιά στην πραγματική του ζωή. Συχνά πυκνά οδηγείται σε αστεία αποτελέσματα.

Διαψεύδοντας μια πρόσφατη είδηση ότι έχει σχέση με τη σύζυγο του συνιδρυτή της Google, Σεργκέι Μπριν, ο Μασκ είπε ότι οι ισχυρισμοί δεν θα μπορούσαν να είναι αληθινοί επειδή εργάζεται πάρα πολύ — και επειδή είναι ακόμα στενός φίλος με τον Μπριν, σημειώνοντας ότι έκαναν πάρτι το προηγούμενο βράδυ.

Ο Μασκ έχει αρκετούς καλούς λόγους να κρατά ζωντανό το αφήγημα ότι η δουλειά του είναι η ζωή του. Από την μία, με αυτό τον τρόπο «εδραιώνει» την ιδιότητα του υπερήρωα μεταξύ των fanboys που τον εξυμνούν και ακολουθούν. Από την άλλη είναι επίσης απαραίτητο να διαβεβαιωθούν οι επενδυτές ότι έχει ακόμα αποθέματα ενέργειας για να «φέρνει» κέρδη για την Tesla αλλά και την εκπλήρωση των συμβάσεων που έχει υπογράψει η SpaceX με την κυβέρνηση. Και καθώς η μετοχή της Tesla πλησιάζει σε υψηλό τριών μηνών, οι μέτοχοι φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι με την εκδοχή των γεγονότων του Μασκ.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

WSJ: Ο Σεργκέι Μπριν αποσύρει όλες του τις επενδύσεις από τις επιχειρήσεις του Έλον Μασκ λόγω του παράνομου δεσμού με τη σύζυγο του

Στην αντεπίθεση ο Μασκ: Κατέθεσε μήνυση κατά του Twitter

gazzetta
gazzetta reader insider insider