Τράπεζες: Δεν έχουν δει νέα «κόκκινα δάνεια» μέχρι και τον Ιούλιο

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τράπεζες: Δεν έχουν δει νέα «κόκκινα δάνεια» μέχρι και τον Ιούλιο
Ισχυρές αντιστάσεις στην αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, παρουσιάζουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια. Πού οφείλεται η «ασπίδα» στα νέα κόκκινα δάνεια. Τι είπαν οι CEOs της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς. Παραμένει, ωστόσο, η επιφυλακή και οι συντηρητικές προβλέψεις.

Ισχυρές αντιστάσεις στην αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, παρουσιάζουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τα πρώτα μηνύματα που ήρθαν από τις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων β' τριμήνου στους αναλυτές από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική, να είναι θετικά για τις αποπληρωμές από πλευράς δανειοληπτών. Παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα είτε κρατικής είτε τραπεζικής στήριξης, ούτε άλλων πελατών.

Ωστόσο, παρά τη μη εμφάνιση νέων κόκκινων δανείων στο α' εξάμηνο του έτους, αλλά και τον Ιούλιο οπότε παρέμεινε η ίδια τάση, οι τράπεζες δεν χαλαρώνουν την επιφυλακή τους, ούτε κατεβάζουν τον πήχη των συντηρητικών προβλέψεων για τα εκτιμώμενα νέα κόκκινα δάνεια και το κόστος των προβλέψεων στο σύνολο του έτους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αλλάζουν και τις προβλέψεις για περαιτέρω μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία διασφαλίζεται και από διαγραφές που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες στο β΄ εξάμηνο του 2022.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, χάρη σε μία σειρά παραγόντων, η επιβάρυνση του πληθωρισμού, του ενεργειακού κόστους, των τιμών των τροφίμων και της αύξησης των επιτοκίων στο εισόδημα των νοικοκυριών και στα κέρδη των επιχειρήσεων αντισταθμίζεται, με αποτέλεσμα την ανάσχεση της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Οι θετικοί παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στη δημιουργία νέων NPEs έχουν να κάνουν καταρχάς με τη στήριξη που έχουν παράσχει τα μέτρα της κυβέρνησης, ιδίως στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους, τα οποία κινούνται ήδη περί τα 10 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ο Τουρισμός έχει μεγάλη συμβολή, καθώς οι τουριστικές εισπράξεις που προβλέπονταν φέτος στο 80% αυτών του 2019, φαίνεται ότι θα υπερβούν το 100% των τουριστικών εσόδων της προπανδημικής χρονιάς – ρεκόρ.

Περαιτέρω, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται πολύ δυναμική φέτος, κόντρα στις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που αναμένεται να πλήξουν βαριά πολλές άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, φέρνοντάς τις ακόμη και σε ύφεση. Οι δύο CEOs προέβλεψαν για φέτος ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας άνω του 4% και επεσήμαναν ότι η Ελλάδα θα κάνει outperform τις επιδόσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης και βεβαίως, δεν κινδυνεύει με ύφεση. Πάντως, επειδή η Ευρωζώνη παραμένει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, οι προβλέψεις για το 2023 είναι δύσκολες, καθώς θα κριθούν από την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους τον χειμώνα. Για το λόγο αυτό, διατηρείται και η πρόβλεψη του χαμηλού εύρους (1,5%) για την ανάπτυξη του 2023 (με ανώτερο εύρος το 3%).

Επιπλέον θετικά για τη συγκράτηση των νέων κόκκινων δανείων λειτουργούν η συνεχιζόμενη πτώση της ανεργίας (στο 12,5% με τα τελευταία στοιχεία), η αύξηση του βασικού μισθού που χαρακτηρίστηκε αρκετά γενναιόδωρη, οι καταθέσεις που παραμένουν σταθερές και αυξάνονται και τα στοιχεία για το διαθέσιμο εισόδημα που έδειξαν αύξησή του κατά 3,8% στο α΄ τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη ευαισθησία στις επιβαρυντικές συνθήκες από τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων εμφανίζουν τα στεγαστικά δάνεια (ανεπαίσθητη αύξηση των νέων εισροών NPEs στο β΄ τρίμηνο), ενώ τα επιχειρηματικά συνεχίζουν στον αρνητικό σχηματισμό νέων NPEs.

Τόσο η Eurobank, όσο και η Εθνική, πάντως, παραμένουν συντηρητικές ως προς τις εκτιμήσεις τους για τα νέα κόκκινα δάνεια στο σύνολο του έτους. Ενδεικτικά, η Eurobank διατηρεί την συντηρητική πρόβλεψη για νέες εισροές 400 εκατ. ευρώ και διατηρεί την πρόβλεψη για το κόστος των προβλέψεων στις 65 μονάδες βάσης, ενώ και η Εθνική δεν μεταβάλλει την πρόβλεψη για τον δείκτη CoR από τις 70 μονάδες βάσης. Οι αντίξοες συνθήκες δεν ανατρέπουν, πάντως, τη συνεχιζόμενη πορεία μείωσης του δείκτη NPE, ο οποίος και για τις δύο τράπεζες, οι οποίες ήταν οι πρώτες που πέτυχαν μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΑ, θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά.

Για τη Eurobank o δείκτης NPE μειώθηκε στο 5,9% στο τέλος Ιουνίου 2022 (και προβλέφθηκε περαιτέρω υποχώρηση στο 5,8%), με τα συνολικά NPEs να υποχωρούν στα 2,5 δισ. ευρώ ή 700 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Ο σχηματισμός των NPEs ήταν αρνητικός κατά 6 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2022.

Για την Εθνική Τράπεζα, ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 6,1% (προβλέφθηκε περαιτέρω μείωση στο 6%), με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα να υποχωρούν σε 1,9 δισ. ευρώ ή 400 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα