Τι σηματοδοτεί το deal Autohellas και Fourlis με επίκεντρο την Trade Estates – Τα logistics, η στρατηγική συνεργασία και το ΧΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σηματοδοτεί το deal Autohellas και Fourlis με επίκεντρο την Trade Estates – Τα logistics, η στρατηγική συνεργασία και το ΧΑ
Μέσω διπλής κίνησης η Autohellas του ομίλου Θ. Βασιλάκη αποκτά συμμετοχή στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, με τον real estate βραχίονα του δεύτερου δρομολογεί την είσοδό του στο ΧΑ.

Μέσω διπλής κίνησης η Autohellas του ομίλου Θ. Βασιλάκη αποκτά συμμετοχή στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, με τον real estate βραχίονα του δεύτερου, ως γνωστόν, να βρίσκεται στον «δρόμο» για την είσοδό του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως έγινε χτες γνωστό, η Trade Logistics ABEE, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Fourlis, θα πουλήσει στην Autohellas 7.035.000 μετοχές της Trade έναντι περίπου 15 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή γίνεται με βάση την καθαρή αξία ενεργητικού της ΑΕΕΑΠ στις 31.12.21 που ήταν 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Autohellas αποκτά το δικαίωμα να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trade με εισφορά σε είδος ακινήτου της έως τις 31.12.2022.

Σε περίπτωση εξασκήσεως του δικαιώματος από την Autohellas, η ΑΕΕΑΠ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με έκδοση νέων μετοχών, έτσι ώστε το συνολικό ποσό της αύξησης (ονομαστικό και υπέρ το άρτιο) να είναι περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή θα καλυφθεί αποκλειστικά από την Autohellas. Το εν λόγω ακίνητο είναι οικόπεδο 45.408 τ.μ. με συγκρότημα επαγγελματικών κτηρίων και εμπορικών αποθηκών με ανωδομή περίπου 16 χιλ. τ.μ. (εκ των οποίων τα 8 χιλ. τ.μ. είναι σύγχρονες εγκαταστάσεις) εντός Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή Βαμβακιάς του Δήμου Ελευσίνας. Στο ακίνητο αυτό η ΑΕΕΑΠ θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο Logistics, έχοντας τη δυνατότητα για συνολική δόμηση περί τα 25 χιλ. τ.μ.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών η Autohellas θα κατέχει περίπου 12% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ, ενώ το υπόλοιπο θα ανήκει στο Όμιλο Fourlis μέσω των θυγατρικών του.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο γκρουπ χαρακτηρίζεται στρατηγική καθώς βάσει της συμφωνίας η Autohellas θα έχει δικαίωμα προτίμησης να αναπτύξει στις εγκαταστάσεις της Trade Estates, σε από κοινού συνεργασία, προγράμματα «mobility» (π.χ. Rent-a-Car, car-sharing, van-sharing, car-charging).

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες της αγοράς, η διοίκηση της Trade Estate βρίσκεται κοντά στην κατάθεση Ενημερωτικού Δελτίου (προσχέδιο) για την εισαγωγή της στο ΧΑ, ώστε όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει τη διαδικασία η οποία θα πραγματοποιηθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πιθανότατα η εισαγωγή της στο ΧΑΑ να γίνει προς το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η μικτή εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ είναι σήμερα περί τα 300 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Στρατηγική της είναι να επικεντρωθεί στα εμπορικά πάρκα (με μεγάλα καταστήματα) και τα Logistics.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fourlis: Η Autohellas θα κατέχει το 12% της Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Lamda –Ελληνικό: Πώς αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος υλών και ενέργειας – Ισχυρό ενδιαφέρον για το Vouliagmeni Malls

ΒΟΑΚ: Σε θέση «μάχης» οι ισχυροί κατασκευαστές για την παραχώρηση – «φιλέτο» των 1,5 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider