Ο Σ. Κόκκαλης καθορίζει το μέλλον της Intrakat – Το κυοφορούμενο deal και τα κρίσιμα ποσοστά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Ο Σ. Κόκκαλης καθορίζει το μέλλον της Intrakat – Το κυοφορούμενο deal και τα κρίσιμα ποσοστά
Στα «χέρια» του μεγαλοεπιχειρηματία βρίσκεται η ενδεχόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την είσοδο νέων επενδυτών στην κατασκευαστική. Επαφές με Μπάκο – Καϋμενάκη για το ποσοστό Κόκκαλη - Intracom. Τα μερίδια, τα assets και τα ανοιχτά θέματα.

Η απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη θα σηματοδοτήσει το μέλλον της Intrakat. Στα «χέρια» του μεγαλοεπιχειρηματία βρίσκεται η ενδεχόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως και το σχετικό timing αλλά και το τίμημα αυτής, για την είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της Intracom στον κατασκευαστικό τομέα, δηλαδή της Intrakat.

Άλλωστε, χτες και οι δύο εισηγμένες έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στην αγορά, τις οποίες και το insider.gr έχει αναδείξει, αναφέροντας «ότι η Intracom Holdings βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για ενδεχόμενη συναλλαγή που αφορά τη συμμετοχή της στην INTRAKAT, χωρίς να υπάρχει συμφωνία σήμερα». Μπορεί να μην αναφέρθηκαν στους υποψήφιους επενδυτές αλλά έτσι κι αλλιώς εδώ και πολλές εβδομάδες κυκλοφορούσαν σενάρια που «φωτογραφίζουν» τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, μαζί με τον Αλ. Εξάρχου, ως επίδοξους νέους επενδυτές – αγοραστές μετοχικού ποσοστού στην Intrakat. Με τις επαφές να έχουν να κάνουν, σε τούτο το στάδιο, με το μερίδιο της πλευράς Κόκκαλη – Intracom, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Η πλευρά των εφοπλιστών άλλωστε, από τότε που πούλησαν το μερίδιό της στην Ελλάκτωρ (σχεδόν 30% στην Motor Oil) εξασφαλίζοντας κεφάλαια περίπου 180 -190 εκατ. ευρώ (και υπεραξία άνω των 50-60 εκατ.), άφηνε να εννοηθεί ότι επιθυμεί να βρει «στόχο» για να επενδύσει, ακόμα και άμεσα, περί τα 200-300 εκατ. ευρώ στο φάσμα των υποδομών (έργα, ενέργεια κ.α.). Στην πορεία προέκυψε η περίπτωση της Intrakat με τη γνωστή συνέχεια που έφτασε ως την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς την πλευρά του κ. Κόκκαλη για είσοδό τους στην εταιρεία.

Κατά κάποιες πλευρές το deal «είναι για να γίνει», δηλαδή στην τελική ευθεία, ωστόσο, όπως αναφέρουν και στην ποδοσφαιρική αγορά «αν δεν πέσουν υπογραφές και γίνουν επίσημες ανακοινώσεις μεταγραφή δεν υπάρχει». Και αυτό το γνωρίζουν και οι δύο πλευρές. Πάντως, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να «κλείσει» η συμφωνία -για την οποία άλλοι δηλώνουν ότι θέλει ακόμα χρόνο- και θέτουν κάποια, ζητήματα ως προς πτυχές ενός ενδεχόμενου deal.

Αν και έχει κυκλοφορήσει ευρέως το σενάριο περί διαπραγμάτευσης για απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου (από 50%+1 έως και 60%-65% που εμπλέκει σχεδόν το σύνολο των βασικών μετόχων, δηλαδή Σουρέτη – Λαζαράκη κ.α. και θα γεννούσε και υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς αν δεν «έσπαγαν» ποσοστά), εντούτοις, υπάρχει και η εκτίμηση που κάνει λόγο για «μια… αυξημένου μεγέθους μειοψηφική θέση». Πληροφορίες του insider.gr σημειώνουν ότι η όποια συμφωνία, σε αυτή τη φάση, αφορά μάλλον στα ποσοστά συμφερόντων της οικογένειας Κόκκαλη που μπορεί να κινηθούν στο 37% (μερίδιο της Intracom, ίσως και υψηλότερα αν συνυπολογιστούν και ποσοστό μετόχων πολύ κοντά στον Σ. Κόκκαλη).

Όπως ανέφερε και χτες το insider.gr, σημειώνεται ότι η Intracom Holdings ελέγχει κάτι λιγότερο από 37% (36,79% για την ακρίβεια), η Strongview Holdings (Δ. Θεοδωρίδης) άνω του 12,1%, ενώ η Danehc Estate έχει 10,1% (Λαζαράκης κ.α.), η Adamas Group 8,1% (Δ. Κούτρας), ο Π. Σουρέτης 6,2%, οι θεσμικοί επενδυτές συνολικά 9,77% και το λοιπό επενδυτικό κοινό 16,89%.

Σε δεύτερο χρόνο, πώς θα αντιδράσουν οι Σουρέτης – Λαζαράκης - Κούτρας, ίσως συσχετιστεί και με την επόμενη μέρα στην εταιρεία, σε σχέση με την θέση τους εκεί, τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχει, τους στόχους που θα τεθούν από τους νέους μετόχους κ.α. Σε σχέση με την τιμή, πολλά σενάρια έχουν ακουστεί περί premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή (ακόμα και για επίπεδα 3 ευρώ), αλλά καλό είναι η αγορά να περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις για ευνόητους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, λίγο μετά το deal Ελλάκτωρ – Motor Oil, φαίνεται να οδεύουμε σε μια ακόμα σημαντική κίνηση στον κατασκευαστικό κλάδο που εδώ και καιρό έχει ανακτήσει μέρος της χαμένης αίγλης του. Προφανώς, για τους υποψήφιους επενδυτές της Intrakat δέλεαρ έχουν παίξει το υψηλό ανεκτέλεστο των 1,1 δις ευρώ, η συμμετοχή σε παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ (έχοντας προεπιλεγεί σε συνολικά 12 έργα, προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ περίπου), η διεκδίκηση πολλών νέων έργων από ένα «πακέτο» δεκάδων δις ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δημόσια και ιδιωτικά έργα, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις, Ιδιωτικοποιήσεις κ.α.), οι μπίζνες σε real estate – τουρισμό και βέβαια το «καλάθι» των ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 1,6 GW +600 MW(100MW σε κατασκευή, 250MW υπό ανάπτυξη, 1,3GW co – development, αλλά και 600MW storage), τα οποία βολιδοσκοπούσε και η BC Partners.

Μέσα στις επόμενες μέρες προφανώς η αγορά θα ενημερωθεί επισήμως για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Σ. Κόκκαλης μέσα στην τελευταία διετία, στην οποία φάνηκε και πάλι δραστήριος με τον όμιλο, έδειξε ότι δεν διστάζει να πουλήσει όπως και να «ανακατέψει την τράπουλα». Προχώρησε σε κινήσεις ή προωθεί διεργασίες (το deal με ομολογιούχους και μετόχους στην Intralot, την «τύχη» των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, η περίπτωση της Intrakat, σενάρια για πώληση της Defence αλλά και έτερων περιουσιακών στοιχείων σε ακίνητα και τουρισμό - ξενοδοχεία κ.α.) οι οποίες αποφέρουν ρευστότητα – μόχλευση 250 – 300 εκατ. ευρώ που μένει πάντως να φανεί αν και πώς θα αξιοποιηθούν. Να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στα assets της Intrakat είναι και το ποσοστό της στην εταιρεία ακινήτων Κέκροψ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα «τρέξει» η αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων – Έρχεται διαγωνισμός για τον αερολιμένα Καλαμάτας

Μοντέλο «Public Wealth Fund» για το Υπερταμείο – Η ΕΤΑΔ, τα ακίνητα, το ΧΑ, η ΑΕΕΑΠ

Intracom: Επιστροφή 0,12 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους - Οι δηλώσεις Κόκκαλη για την Intrakat 

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Άστατος ο καιρός την Τρίτη - Αυξημένες παροδικές νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών βροχών

23:36

ΗΠΑ: Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ολίβια Νιούτον-Τζον

23:22

Έφοδος της ΕΛΑΣ στο σπίτι διοικητή αστυνομικού τμήματος στις Κυκλάδες

23:10

Ήπιες διακυμάνσεις στην Wall Street - «Βαρίδι» η Nvidia με απώλειες 6%

22:57

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία πως «κρατά όμηρο την Ευρώπη» βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

22:44

Νέα κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την έκτακτη σύνοδο της Βουλής σχετικά με τις υποκλοπές

22:32

Κροατία: Δημοσιογράφος διέσωσε τον Β. Όρμπαν από βυθιζόμενο σκάφος στις δαλματικές ακτές

22:19

ΗΠΑ: Ένταλμα κατάσχεσης αεροσκάφους Ρώσου ολιγάρχη και βουλευτή αξίας 90 εκατ. δολαρίων

22:10

Κέρδη 2% για το πετρέλαιο

21:57

Ουκρανία: Συνελήφθησαν δύο άντρες που σχεδίαζαν τη δολοφονία του υπουργού Άμυνας

21:40

Νέο πλήγμα για την Ευρώπη: Η Νορβηγία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας

21:39

«Έπιασε» εκ νέου τα 1.800 δολάρια o χρυσός - Άνοδος σχεδόν 4% για το ασήμι

21:24

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους ενός δισ. δολαρίων

21:10

Η Ρωσία αναστέλλει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της

20:47

Η ΕΚΤ διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ στα ομόλογα του νότου

20:44

Ιράν: Δέκα νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι – Συνελήφθη ο δράστης

20:30

ΠΑΣΟΚ: Επιμένει ο πληθωρισμός, αυξάνονται οι ανισότητες

20:30

Τράπεζες: Τι δείχνουν τα λειτουργικά έξοδα – Αντιστάσεις στον πληθωρισμό, δαπάνες για τεχνολογία

20:17

Η Τουρκία θα κατασκευάσει στην Ουκρανία εργοστάσιο παραγωγής drones Bayraktar

20:09

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Στυλίδα - 60 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:44

Οικονόμου: Επισπεύδεται το άνοιγμα της Βουλής - «Ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται να λάβει απαντήσεις με τον δέοντα θεσμικό τρόπο»

19:34

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να αξιολογούν εταιρικά μεγέθη, οικονομικά στοιχεία

19:24

Έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων ζητά ο Αλ. Τσίπρας

19:10

Όμιλος Attica: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό τα τρία νεότευκτα ταχύπλοα

18:53

Ρωσία: Δημιουργήθηκαν 40 τάγματα εθελοντών που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία

18:39

Nvidia: Μειωμένα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις τα έσοδα στο β' τρίμηνο - Πτώση 8% της μετοχής

18:32

Σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

18:20

Η ΕΕ κατέθεσε το τελικό της κείμενο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

18:05

Ουκρανία: Δεκαετής κάθειρξη σε Ρώσο στρατιώτη - Πυροβόλησε εναντίον κατοικιών με άρμα μάχης

18:00

Κατέκτησε τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο