Παρά το re-rating που έχει καταγραφεί στην ΕΧΑΕ από τις αρχές του έτους, οι αναλυτές της Eurobank Equities, βλέπουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης, θέτοντας την τιμή στόχο στα 8,20 ευρώ, με σύσταση buy.
Η ΕΧΑΕ σημείωσε άνοδο περίπου 60% το 2025, λόγω: i) της αυξανόμενης έντασης συναλλαγών (ADV άνω του 40% σε ετήσια βάση στα περίπου 200 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους), ii) την εδραίωση της πεποίθησης για την αναταξινόμηση της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες (οι αξιολογήσεις των FTSE & Stoxx είναι προ των πυλών) και iii) ένα premium συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) μετά την επιβεβαίωση των συζητήσεων από τη Euronext για πιθανή δημόσια προσφορά.
Παρά το σημαντικό re-rating που καταγράφηκε (δηλαδή περίπου 20%) μετά τα νέα της Euronext, οι αναλυτές ότι υπάρχει περαιτέρω ανοδική πορεία καθώς: (i) η EXAE εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount περίπου 30% σε σχέση με τους ομολόγους της, παρά τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης, που υποστηρίζονται από τη λειτουργική μόχλευση και (ii) η οπτική γωνία των συγχωνεύσεων και εξαγορών που ξεδιπλώνεται, με δυνατότητα για βελτιωμένη προσφορά.
Αν και η MSCI ανέβαλε την απόφασή της, παραμένουν ενεργές σημαντικές αξιολογήσεις από, FTSE (Οκτώβριος 2025), S&P (Β’ εξάμηνο 2025), Stoxx (Απρίλιος 2026), με την Ελλάδα ήδη σε παρακολούθηση για πιθανή αναβάθμιση σε «ανεπτυγμένη αγορά».
Η Ελλάδα έχασε οριακά την ένταξή της στη λίστα παρακολούθησης της MSCI λόγω μη επίτευξης του «κανόνα επιμονής» (persistency rule) σε μία μόνο τρίμηνη περίοδο (τεστ μεγέθους/ρευστότητας). Ωστόσο, εξετάζεται εξαίρεση για τις ενοποιημένες αγορές της ΕΕ όπως η Ελλάδα, γεγονός που θα μπορούσε να άρει αυτό το εμπόδιο. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση φαίνεται πιθανή την περίοδο 2025–27, με την MSCI να είναι μάλλον η τελευταία που θα προβεί σε μια κίνηση αναβάθμισης.
Η προσφορά της Euronext (λόγος ανταλλαγής 21:1, τιμή 6,90 ευρώ ανά μετοχή κατά την ανακοίνωση) παρείχε premium 14% περίπου στην τότε τιμή, με τη μετοχή να ανατιμάται ταχέως πάνω από αυτό το επίπεδο.
Αν και η αποτίμηση που συνεπάγεται η προσφορά (10x EV/EBITDA) είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με τον ιστορικό μέσο όρο της ΕΧΑΕ, παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από τις M&A αποτιμήσεις της ίδιας της Euronext (>14x).
Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η προσφορά δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τη μακροπρόθεσμη δυναμική κερδοφορίας της ΕΧΑΕ, με τις σημαντικές συνέργειες κόστους (περίπου 7–8 εκατ. ευρώ άνω των 1,3 ευρώ παρούσα αξία ανά μετοχή) να καρπώνονται σχεδόν εξολοκλήρου από τους μετόχους της Euronext.