Ρεύμα: Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής έως την 1η Ιουλίου 2023 - Ελεύθερη η αλλαγή προμηθευτή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής έως την 1η Ιουλίου 2023 - Ελεύθερη η αλλαγή προμηθευτή
Κοινοποίηση 2 μήνες πριν της νέας χρέωσης από όλους τους παρόχους, ώστε αν μεταβληθεί οι πελάτες τους να μπορούν χωρίς "πέναλτι" να αλλάξουν τιμολόγιο ή και εταιρεία. Σύμφωνα με την τροπολογία, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου το οποίο συζητείται στη Βουλή, η κατάργηση θα ισχύσει από 1η Αυγούστου 2022, ενώ οι εταιρείες θα ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις έως τις 20 Ιουλίου. 

Στη νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια προχωρά το Υπουργείο Ενέργειας, ξεκινώντας ένα μήνα μετά την έναρξη εφαρμογής του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Insider.gr.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στο σχέδιο νόμου του υπουργείου για την αδειοδοτική απλοποίηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Η κατάργηση ξεκινά από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, με δυνατότητα παράτασης.

Σε αυτό το διάστημα, «δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσον διάστημα θα είναι καταργημένη η ρήτρα, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας.

Όλοι οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν δήλωσής τους προς τον προμηθευτή ή αίτησης προσφοράς προμήθειας, αν δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.

Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας, συνεπεία της μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας δυνάμει της εκάστοτε ανακοίνωσης νέας χρέωσης, θα γίνεται αζημίως για τους πελάτες και δεν θα συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Για την «πρεμιέρα» του μέτρου, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιηθεί από τις εταιρείες έως την 10η Ιουλίου 2022. Στους λογαριασμούς κατανάλωσης θα αποτυπώνονται σε ευδιάκριτο σημείο όλες οι χρεώσεις προμήθειας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι την έκδοση του λογαριασμού και διακριτά (με το ίδιο μέγεθος χρησιμοποιούμενων χαρακτήρων, χρώματος και φόντου), η επιδότηση που θα παρέχεται από πόρους του Ειδικού Λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Εντός 2022 οι πρώτες χρηματοδοτήσεις μονάδων αποθήκευσης

Ρεύμα: Σε εξέλιξη από τη ΡΑΕ ο έλεγχος 12 προμηθευτών για τις ρήτρες αναπροσαρμογής

gazzetta
gazzetta reader insider insider