Τι «βλέπει» τώρα η Citi για τις ελληνικές τράπεζες και τα τραπεζικά ομόλογα

Ανδρέας Βελισσάριος
Μοιράσου το
Τι «βλέπει» τώρα η Citi για τις ελληνικές τράπεζες και τα τραπεζικά ομόλογα
Οι ασθενέστερες αναπτυξιακές προοπτικές αποτελούν μια πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Citi.

Οι ασθενέστερες αναπτυξιακές προοπτικές αποτελούν μια πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Citi, με φόντο τη συνέχιση των διαδικασιών απομόχλευσης των δανειακών χαρτοφυλακίων και του οφέλους που αποκομίζουν από τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων.

Ευρύτερα, σε σχόλιό του ο αμερικανικός οίκος εκτιμά, ότι γεωπολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που εντείνονται από την πολεμική σύρραξη και το πλέγμα κυρώσεων και των επιπτώσεών τους στα νοικοκυριά και την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αναμενόμενη περαιτέρω εκδοτική δραστηριότητα senior τίτλων.

Ωστόσο, παρά τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις ως προς τις μακροοικονομικές προοπτικές, η ανάπτυξη εξακολουθεί να αναμένεται εντός της περιοχής του 3% - 4% το 2022, γεγονός που θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση των διαδικασιών απομείωσης των κινδύνων (de-risking), ενώ θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει την παραγωγή οργανικού κεφαλαίου μέσω του σκέλους των προμηθειών. Επιπλέον, η αύξηση των δανείων και η πιθανότητα για υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να αντισταθμίσουν τη συνολική μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους, NII, που προκαλείται από το τέλος που μπαίνει στο «μπόνους» - επιτόκιο των «γραμμών» TLTROs (στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ) και κυρίως την αποαναγνώριση των NPEs. «Όλα αυτά συνεπάγονται ότι η πιο εποικοδομητική μας θέση παραμένει άθικτη μεσοπρόθεσμα» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi για τις ελληνικές τράπεζες.

- AT1: Ως προς το σκέλος των εκδόσεων, η Citi αναφέρει πως υπήρχαν κάποιες προσδοκίες για έκδοση νέων AT1 από τις τράπεζες για φέτος (κυρίως από την Alpha Bank), αλλά η δριμεία αλλαγή στο γεωπολιτικό περιβάλλον καθιστά πλέον απίθανο κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου, το AT1 της Τράπεζας Πειραιώς με επιτόκιο 8,75%, παραμένει το μοναδικό ελληνικό AT1 προς το παρόν και η θέση της Citi ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει καθώς εκτιμά ότι δεν προσφέρει ένα σημαντικό spread premium υπέρ του T2 για να αντισταθμίσει το MDA risk. Το spread μεταξύ AT1/T2 της Τράπεζας Πειραιώς είναι στο 1,4x περίπου και ως εκ τούτου, ο οίκος βλέπει περισσότερες μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες δυνατότητες στα T2.

- T2: Ο αμερικανικός οίκος προτιμά να αναμένει την έκδοση Tier 2 από τις εγχώριες τράπεζες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση και πιο συγκεκριμένα από την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι ελλείψει σταδιακών μάκρο/γεωπολιτικών εξελίξεων, φαίνεται δύσκολο για το ομόλογο της Πειραιώς με επιτόκιο 5,5% 30NC25 για περαιτέρω συμπίεση προς τα επίπεδα του ομόλογου της Alpha Bank στο 4,25% βραχυπρόθεσμα (δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο χαμηλότερο spread μεταξύ των δύο). Σταδιακά, η Citi εκτιμά πως η Πειραιώς (Tier II) θα πρέπει να συναλλάσσεται πολύ πιο κοντά στην Alpha Bank καθώς η τράπεζα επιταχύνει στο σκέλος του de-risking, σημειώνοντας πώς δείχνει καλά τοποθετημένη για να αξιοποιήσει το franchise της μεταξύ των εταιρικών πελατών και του σκέλους των προμήθειες (μέσω Bancassurance, AM (Asset Management) και Real Estate).

- Senior: Σύμφωνα με τη Citi, οι ελληνικές τράπεζες θα δραστηριοποιηθούν στον χώρο αυτό προκειμένου να ενισχύσουν και να καλύψουν τα κεφάλαια τους με φόντο τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) από τον Ιανουάριο του 2026. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι η δυνατότητα για νέες εκδόσεις περιορίζει την άμεση ανοδική κίνηση των ελληνικών spreads. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί εν μέρει από περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας που θα καθιστούσαν πιο ενδιαφέροντα τα premiums για τις νέες εκδόσεις.

Έτσι η Citi στέκεται σε τρία σημεία:

Πιθανώς θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ του senior της Alpha Bank και των Εθνικής/Eurobank, δεδομένου ότι οι δύο τελευταίες παρουσιάζουν μια πολύ μεγαλύτερη πρόοδο στη διαδικασία απομείωσης των κινδύνων τους (ήδη έχουν περάσει σε μονοψήφιους δείκτες NPEs, δηλαδή είναι καλύτερα τοποθετημένες για να παράγουν οργανικά κεφάλαια). Αυτό διαφαίνεται μέσω και της πρόσφατης αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας από τη Moody's, έναντι κατά μίας των Alpha Bank και Πειραιώς.

- Οι ελληνικοί senior τίτλοι πιθανότατα θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας για την επέκταση της επενδυτικής βάσης. Ως εκ τούτου, η CIti πιστεύει ότι (i) η προαναφερθείσα πιθανή συμπίεση μεταξύ Πειραιώς και Alpha Bank μπορεί να συμβεί νωρίτερα στα Senior από τα T2 και (ii) οι νέες εκδόσεις θα πρέπει να παρέχουν μερικές πιο ελκυστικές ευκαιρίες για είσοδο στο χώρο.

- Ενάντια στην πιθανή έκδοση senior τίτλων για την κάλυψη των MREL, η Citi στέκεται και πάλι στο ομόλογο της Alpha Bank με επιτόκιο 3% 24NC23 που προσφέρει ένα αξιοπρεπές roll down, ενώ φαίνεται ότι είναι λιγότερο ευαίσθητο σε μελλοντικές νέες εκδόσεις λόγω της διάρκειάς του.

- Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις διακυμάνσεις των εγχώριων κρατικών ομολόγων όπως φάνηκε πρόσφατα με τη διεύρυνση του spread των εγχώριων κρατικών τίτλων (έναντι των ιταλικών κυρίως). Αυτό οφειλόταν στις ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και σε ορισμένους τεχνικούς παράγοντες όπως το τέλος των καθαρών αγορών των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP ή το αναμενόμενο τέλος του «μπόνους» - επιτοκίου στο TLTRO. Ως εκ τούτου, το χρονοδιάγραμμα και η αντιστάθμιση του Δημοσίου εξακολουθούν να αποτελούν βασικό παράγοντα για την επένδυση στις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει η Citi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:06

ΗΠΑ: Καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά κατά της Ουκρανίας

00:14

Ιταλικές εκλογές: Σαρωτική επικράτηση της κεντροδεξιάς δείχνουν τα πρώτα exit polls

23:57

Βουλγαρία: Βούλγαροι ρωσόφιλοι γιορτάζουν με εκδήλωση τον Πούτιν

23:49

Σχολικό πείραμα της ομάδας TiS του 2ου Λυκείου Ξάνθης ταξίδεψε σε πύραυλο πάνω από τη Γη

23:37

Οικονόμου: Στις 12:30 τη Δευτέρα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

23:33

Ρωσία: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών που εναντιώνονται στην επιστράτευση στην περιοχή Νταγκεστάν

23:20

Χαρίτσης: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει ότι κανένας πόρος διαθέσιμος στη χώρα δεν θα χαθεί

23:01

Βέλγιο: Ακόμη ένας ύποπτος συνελήφθη για τις απειλές εναντίον του υπ. Δικαιοσύνης

22:45

Σύμβουλος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Aubrey Paris: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες και πώς μπορούν να τις αντιμετωπίσουν

22:29

Καναδάς: "Άνευ προηγουμένου" η καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Φιόνα στον ανατολικό Καναδά

22:14

Ηράκλειο: Νεκρός 27χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο

21:50

Μπαγκλαντές: Τουλάχιστον 23 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από τη βύθιση φεριμπότ σε ποταμό

21:33

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα της Κύπρου

21:17

ΗΠΑ: Μεγάλη συναυλία κατά της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής στο Σέντραλ Παρκ

21:00

Ιταλικές εκλογές: Η αόρατη ψήφος της… Λαγκάρντ και η αναμονή των ιταλικών συνδικάτων

20:52

Ιταλία: Στο 51% το ποσοστό συμμετοχής έως τις 19:00

20:38

Το Ισραήλ θα περιθάλψει τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες σε ισραηλινά νοσοκομεία

20:35

Μπορέλ: Η δολοφονία της Μάχσα Αμινί πρέπει να διερευνηθεί και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν

20:14

Μολδαβία: Χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Κισινάου ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης

20:02

Ουκρανία: Mε βίντεο στο twitter το Κίεβο χλευάζει την μερική επιστράτευση στη Ρωσία

19:36

Reuters: Οι παγκόσμιοι επενδυτές «γλύφουν τις πληγές τους» και προετοιμάζονται για περισσότερο χάος

19:12

Όλυμπος: Νεκρός ο 40χρονος ορειβάτης που έπεσε από τη θέση «Λούκι»

18:55

ΗΠΑ: Η πλειονότητα των Δημοκρατικών δεν θέλει τον Μπάιντεν υποψήφιο στις εκλογές του 2024

18:38

DW: Πρώτο κόμμα η αποχή στην Ιταλία;

18:22

Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τις φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους που ανακοίνωσε η Λιζ Τρας

18:04

Τρας: Καλεί τον κόσμο να "μην ακούει" τις απειλές της Ρωσίας και να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

18:00

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης

17:39

Ρωσία: Οι αρχές υπόσχονται να διορθώσουν τα "λάθη" αφού επιστράτευσαν ηλικιωμένους, ασθενείς και... μαίες

17:24

ΗΑΕ: Τα Εμιράτα θα εφοδιάσουν τη Γερμανία με LNG και ντίζελ

17:00

Focus σε μόλις 10 επαγγέλματα κάνουν οι 15χρονοι μαθητές - Η λίστα με τις προτιμήσεις τους