Νέο έργο στη Βόρεια Ελλάδα «μαζεύει» η ΗΛΕΚΤΩΡ – «Μόνη» η Μυτιληναίος στο ΣΔΙΤ των 200 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Νέο έργο στη Βόρεια Ελλάδα «μαζεύει» η ΗΛΕΚΤΩΡ – «Μόνη» η Μυτιληναίος στο ΣΔΙΤ των 200 εκατ. ευρώ
Κοντά σε μια νέα σύμβαση η θυγατρική της Ελλάκτωρ στον τομέα περιβάλλοντος. Χωρίς τη «Μεσόγειος» η Μυτιληναίος στο project αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κοντά σε μία ακόμα σύμβαση, μικρότερου έστω μεγέθους (12,5 εκατ. ευρώ) εμφανίζεται να βρίσκεται η ΗΛΕΚΤΩΡ καθώς «παίζει μόνη της μπάλα» σε σχετικό διαγωνισμό αναβάθμισης εγκαταστάσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Και μπορεί το ύψος και το είδος του διαγωνισμού να μην «βγάζουν μάτια», ωστόσο, η εταιρεία ολοένα και μαζεύει έργα ή βρίσκεται κοντά στο να τα κερδίσει.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Διαγωνισμού αποφάσισε την αποδοχή της προσφοράς της εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα περιβάλλοντος, και την πρόκρισή της στο επόμενο στάδιο, που είναι η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς, στο διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Επέκταση και Αναβάθμιση των υφιστάμενων έργων διαχείρισης στραγγισμάτων (Ε.Ε.Σ.) του Χ.Υ.Τ.Α. του Ν. Θεσσαλονίκης (Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης». Ως εκ τούτου, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι και η αναθέτουσα αρχή του project, αποδέχθηκε την εισήγηση αυτή και σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μόλις προ ημερών «άναψε πράσινο φως» στην ΗΛΕΚΤΩΡ, που πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν και η μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στη διαδικασία. Το έργο έχει προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ (10,2 εκατ. αξία χωρίς ΦΠΑ).

Η σύμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή των έργων για την επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τη διαχείριση των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Μαυροράχης συμπεριλαμβανομένης της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας και την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για 4 έτη με δυνατότητα εφαρμογής δικαιώματος προαίρεσης έως και 4 έτη μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας των 4 ετών. Η διάρκεια των εργασιών ανέρχεται σε έξι χρόνια (72 μήνες).

Το ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας - ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Πάντως, μια και ο λόγος για τα projects του ΦΟΔΣΑ στη Μακεδονία, φαίνεται ότι είχαμε μια «εσωτερική» αλλαγή σε κοινοπραξία που διεκδικεί τη μονάδα αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ της Κεντρικής Μακεδονίας - Δυτικού Τομέα, που προωθείται μέσω ΣΔΙΤ. Όπως είχε αναφέρει το insider.gr στις αρχές Μαρτίου και οι 5 υποψήφιοι «μνηστήρες» πέρασαν στη φάση του διαλόγου, δηλαδή οι κοινοπραξίες ΗΛΕΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΙΤΑΝ, ΑΒΑΞ - MORE (Motor Oil Renewable Energy) - Θαλής, Μυτιληναίος – Μεσόγειος και η Intrakat.

Ωστόσο, η Επιτροπή Διαγωνισμού, κατά τη Β’ Φάση (Β.Ι Στάδιο) του διαγωνισμού του έργου (αρχές Απριλίου) διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο αρχικώς Προεπιλεγείς οικονομικός φορέας «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» προέβη σε μεταβολή της σύνθεσής του ως «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.» (επί της ουσίας, πριν εμφανίζονταν με ποσοστά 80%-20% οι δύο όμιλοι, ως Δηλούμενος Κατασκευαστής: ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε 70% και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. 30%, Δηλούμενος Διαχειριστής: ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε 50% ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. 50%., ενώ πλέον, η Μυτιληναίος έχει το 100%, ως Δηλούμενος κατασκευαστής: ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε 70%, ΜΤ Α.Τ.Ε. 30%, ως Δηλούμενος Διαχειριστής: ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε 100%).

Κατόπιν διενέργειας των σχετικών ελέγχων, η Επιτροπή έκρινε ομόφωνα ότι ο εν λόγω Προεπιλεγείς φορέας υπό τη νέα του σύνθεση, ως «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.», καλύπτει τις απαιτήσεις ως προς την προσωπική κατάσταση, την χρηματοοικονομική και οικονομική επάρκεια, την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα καθώς και τα κριτήρια καταλληλότητας για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Κατά συνέπεια, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ έδωσε το «ΟΚ» ώστε η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου να προχωρήσει με αυτή την αλλαγή, άρα με τους ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT, MORE - ΑΒΑΞ – THALIS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΗΛΕΚΤΩΡ– ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης, το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα επιλεχθεί θα αναλάβει τα εξής: — την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας, — την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων: ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας κ.λπ. Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:58

Σε υψηλά επίπεδα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Αύξηση εγγραφών ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

07:55

Πάνω από 75.000 συντάξεις εν αναμονή θα περάσουν από το «Ψηφιακό Δωμάτιο» του ΕΦΚΑ

07:52

Lamda – Ελληνικό: Νέες ρυθμίσεις για την προώθηση της επένδυσης – Τα ψηλά κτήρια, οι άδειες, η χρηματοδοτική ενίσχυση

07:47

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: «Βάζει μπρος» τις μελέτες των επεκτάσεων της Αττικής Οδού – Ποια άλλα έργα είναι στη «λίστα»

07:46

Ρένα vs Έφης - Αέρας για Τζάκρη και Πολάκη - Οι άφθαρτοι... 

07:41

Ενέργεια: Τα «ψιλά γράμματα» των αποφάσεων των Βρυξελλών – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα

07:36

Η Ευρώπη αναζητά σωσίβιο στην κρίση με θύμα την ανάπτυξη

07:35

Τιτλοποιήσεις και ανησυχίες - Lamda: Κρύβει θετικές εκπλήξεις η αναβολή - Μπλε Κέδρος: Ζητείται... θαύμα

07:33

Μια ηλεκτρική αερολιμουζίνα που μεταφέρει όργανα για μεταμόσχευση

07:01

Θεσμοθετήθηκε η συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση πολιτικών Υγείας

23:57

Η Β. Μακεδονία υποστηρίζει «ανεπιφύλακτα» την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

23:45

Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Απαιτείται ισορροπία στις πολιτικές των ΗΠΑ έναντι Ελλάδας και Τουρκίας

23:33

Φοιτητικές εκλογές: Τα πρώτα αποτελέσματα των παρατάξεων

23:25

Twitter: Υπέρ της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τον Μασκ το δσ - «Σκοπεύουμε να κλείσουμε το deal»

23:16

Γιούνκερ: Η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία ξέρει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις

23:07

«Μαύρη Τετάρτη» στην Wall Street: Σχεδόν 1.200 μονάδες έχασε ο Dow Jones, στο -4,7% ο Nasdaq

22:50

Επίσημο δείπνο στην ΤτΕ προς τιμήν του πρώην Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

22:36

Λ. Οίκος: Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας μπορούν να απαντηθούν

22:23

Πετρέλαιο: Απώλειες 2,5% για το αργό παρά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

22:15

Στο Βελιγράδι ο Β. Κικίλιας για επαφές με φορείς τουρισμού

22:02

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Προφανή εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

21:57

Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στα Δωδεκάνησα - Ανοιχτά της Κω το επίκεντρο

21:44

Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί «άμεσα» μακριά από τα αρνητικά επιτόκια

21:38

Δολάριο και αποδόσεις ομολόγων «έριξαν» τον χρυσό

21:27

Η Société Générale ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία

21:23

Τσαβούσογλου: Εύλογες οι ανησυχίες για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας - Επιμένει στο «μπλόκο» η Τουρκία

21:12

Ρωσία: Ετήσια επιβράδυνση 3,5% στην ανάπτυξη του α' τριμήνου

21:06

Ουκρανία: Ανατινάχθηκε τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες στη Μελιτόπολη

21:03

Γεωργιάδης: Υλοποιούμε την εντολή να κάνουμε την Ελλάδα φιλική στις επενδύσεις

20:57

Σύγχυση στις αγορές από την «τακτική» των κεντρικών τραπεζών