Ισχυρή άνοδος στον κύκλο εργασιών του factoring στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το 2021 βάσει των στοιχείων που συνέλεξε η Ελληνική Ένωση Πρακτόρων Επιχειρηµατικών Απαιτήσεων (Factoring). Συγκεκριµένα, ο κύκλος εργασιών των µελών της Ένωσης (σύνολο εκχωρηµένων εµπορικών απαιτήσεων) ανήλθε σε 17,7 δις αυξημένος κατά 22,4% σε σχέση µε το 2020, που αποτέλεσε χρονιά ήπιας συρρίκνωσης λόγω της πανδηµικής κρίσης. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό για τον κλάδο, ο οποίος προέρχεται από μια επιτυχή διαχείριση µε ιδιαίτερα χαµηλά ποσοστά επισφαλειών κατά τη δεκαετή διάρκεια της Ελληνικής Οικονοµικής κρίσης. Ποσοστό 86% αφορά σε εγχώριες εµπορικές συναλλαγές µε το υπολειπόµενο να αφορά σε διασυνοριακές. Επίσης, το factoring χωρίς δικαίωµα αναγωγής, µε ανάληψη δηλαδή του κινδύνου οικονοµικής αδυναµίας του οφειλέτη, ανήλθε στο 44% του συνόλου.
Η σηµαντική µεγέθυνση του 2021 ήταν το αποτέλεσµα της αυξανόµενης εµπέδωσης του factoring ως εργαλείο ενίσχυσης της βραχυπρόθεσµης ρευστότητας των επιχειρήσεων, της σταδιακής ανάκαµψης της οικονοµικής δραστηριότητας µετά τα συνεχιζόµενα lockdowns, αλλά και της µεγαλύτερης ανάγκης χρηµατοδότησης του κεφαλαίου κίνησης που πυροδότησαν οι πληθωριστικές πιέσεις σε ναύλους, ενέργεια και πρώτες ύλες. Η διείσδυση του factoring στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 9,7% πλησιάζοντας µε γρήγορους ρυθµούς τον µέσο Ευρωπαϊκό όρο του 11%.
Οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας σε συνδυασµό µε τη σταδιακή επιβράδυνση στην κυκλοφορία των µεταχρονολογηµένων επιταγών αναµένονται να καθορίσουν την πορεία του κλάδου το 2022 και στο άµεσο µέλλον σε συνάρτηση βέβαια και µε τις εξελίξεις που προκύπτουν από τη γεωπολιτική κρίση