Attica Bank: Κοντά στην αλλαγή CEO – Επικρατέστερος ο Μίνως Μωυσής

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Κοντά στην αλλαγή CEO – Επικρατέστερος ο Μίνως Μωυσής
Πολύ κοντά βρίσκονται οι ανακοινώσεις για την αλλαγή του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Attica Bank, οι οποίες μπορεί να γίνουν και εντός της εβδομάδας.

Πολύ κοντά βρίσκονται οι ανακοινώσεις για την αλλαγή του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Attica Bank, οι οποίες μπορεί να γίνουν και εντός της εβδομάδας.

Εκτός απροόπτου, επικρατέστερος για τη θέση του Θεόδωρου Πανταλάκη, και ως πρόταση του ΤΧΣ – αν και τον κύριο ρόλο έχει η ΤτΕ ως εποπτεύουσα την μη συστημική Attica Bank – , φέρεται ο κ. Μίνως Μωυσής. Ο ίδιος έχει θητεύσει μεταξύ άλλων στην Εθνική Τράπεζα, την πρώην Εμπορική Τράπεζα, την Εθνική Ασφαλιστική, την Interamerican, την PQH, ενώ είναι ιδρυτικός εταίρος στην εταιρεία συμβούλων Synergon Partners και αναλογιστής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο M. Mωυσής θα αναλάβει μεταβατικός CEO στην Attica Bank, προκειμένου να υλοποιήσει μέσα στους προσεχείς 6 – 7 μήνες την αναδιάρθωση της Τράπεζας, πριν την επόμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εξ ολοκλήρου με ιδιωτικά κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι στην ΑΜΚ που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, η συμφωνία μεταξύ του βασικού μετόχου της Attica Bank, του ΤΧΣ και της κοινοπραξίας ΤΜΕΔΕ – Ellington, προβλέπει ότι θα υπάρξει νέος έλεγχος στα βιβλία της, για την εκτίμηση των ζημιών από τις τιτλοποιήσεις που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικότερα, η τράπεζα θα προχωρήσει στη διενέργεια άσκησης δέουσας επιμέλειας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2022. Σκοπός της είναι να ποσοτικοποιηθούν τυχόν κενά στις προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους και λοιπές απομειώσεις της τράπεζας και να εντοπιστούν ενέργειες προς καταγραφή στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2021 για την κάλυψη τυχόν επιπλέον προβλέψεων.

Με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων κινήσεων, οι δύο εταίροι της συμφωνίας δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων είτε χωρίς.

Δεν αποκλείεται ανάλογα με τις ανάγκες να υπάρξει και μια τρίτη εισφορά κεφαλαίου, είτε ως τρίτη αύξηση, είτε ως έκδοση από την τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Για να προχωρήσουν οι κινήσεις αυτές προτεραιότητα αποτελεί η ωρίμαση της αξιολόγησης των τιτλοποιήσεων Omega και Astir της Attica Bank και η ένταξή τους στο πρόγραμμα «HΡΑΚΛΗΣ 2». Η Attica Bank έχει προβεί στην πρόσληψη συμβούλων για το νομικό και το τεχνικό σκέλος των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2. Επιπλέον, έχει ήδη προσληφθεί διεθνής οίκος για τον προσδιορισμό της πιστοληπτικής διαβάθμισης των τίτλων υψηλής σειράς εξόφλησης (senior notes), ενώ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία μεταβίβασης του 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς εξόφλησης (mezzanine και junior notes, αντίστοιχα), έπειτα από λήψη σχετικής δεσμευτικής προσφοράς.

Ο μετασχηματισμός της Attica Bank στον οποίο καλείται να συμβάλει ο νέος CEO που θα αναλάβει στην Τράπεζα, περιλαμβάνει επίσης τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών πληροφορικής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, τη δημιουργία ψηφιακών καταστημάτων που θα οδηγήσει στη σταδιακή μετατροπή του παραδοσιακού Δικτύου σε σημεία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους στο πλαίσιο βελτιστοποίησης των εσωτερικών υποδομών της τράπεζας και της δημιουργίας ενός πλαισίου αναδιάρθρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider