Για κλιματιστικά και ψυγεία οι πρώτες επιδοτήσεις ηλεκτρικών συσκευών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για κλιματιστικά και ψυγεία οι πρώτες επιδοτήσεις ηλεκτρικών συσκευών
Από πού θα αναζητηθούν τα κονδύλια, τι προϋποθέσεις ενεργειακής αναβάθμισης και απόσυρσης εξετάζονται. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ διερευνάται η άντληση κεφαλαίων και από το ΕΣΠΑ.

Στο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών ηλεκτρικών συσκευών, που έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ, προβάδισμα σε πρώτη φάση θα έχουν τα κλιματιστικά και τα ψυγεία. Ο λόγος είναι πως οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν το μεγαλύτερο «αποτύπωμα» στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και, κατά συνέπεια, θα υπάρξει και το μεγαλύτερο όφελος από την αντικατάστασή τους με νέα και πιο αποδοτικά μοντέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρότερες πιθανότητες να ενταχθεί στο πρώτο «κύμα» επιδοτήσεων έχουν τα πλυντήρια. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου είναι σε δεύτερη φάση να διευρυνθούν τα είδη του οικιακού ηλεκτρικού εξοπλισμού που θα είναι επιλέξιμα προς επιδότηση, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόγραμμα θα «τρέξει» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Ωστόσο, αναζητούνται πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται προς αυτό τον σκοπό να αξιοποιηθεί μέρος από τα 277,8 εκατ. ευρώ του μεριδίου της Ελλάδας στα κονδύλια του React-EU που θα διατεθούν το 2022, το οποίο προορίζεται για ενεργειακές παρεμβάσεις.

Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές

Το προβάδισμα των δύο παραπάνω κατηγοριών ηλεκτρικών συσκευών οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί από τα πιο ενεργοβόρα είδη ενός νοικοκυριού. Μάλιστα, στην περίπτωση των κλιματιστικών, και με δεδομένο πως πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια τον κλιματισμό και για θέρμανση (επειδή για παράδειγμα δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση), η χρήση ενός σύγχρονου air-condition υψηλής επίδοσης μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση στους λογαριασμούς.

Από την άλλη πλευρά, τα ψυγεία βρίσκονται συνεχώς στην πρίζα,καθώς καταναλώνουν ρεύμα σε μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στο 24ωρο, για να διατηρήσουν την επιθυμητή θερμοκρασία. Επομένως, τα νέα μοντέλα υψηλής ενεργειακής κλάσης μπορούν να περιορίσουν αισθητά τα μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Υποχρεωτική η απόσυρση της παλιότερης συσκευής

Όπως έχει γράψει το insider.gr, δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν όσοι διαθέτουν μια παλαιά και ενεργοβόρα ηλεκτρική συσκευή από τις επιλέξιμες κατηγορίες, την οποία και θα αποσύρουν προς ανακύκλωση με την αγορά του νέου μοντέλου.

Μάλιστα, στον Οδηγό του Προγράμματος, τον οποίο καταρτίζει το ΥΠΕΝ, θα προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά των συσκευών που μπορούν να αποσυρθούν και, κατά συνέπεια, να αντικατασταθούν από νέες, η αγορά των οποίων θα επιδοτηθεί. Κι αυτό ώστε να διασφαλισθεί πως ο εξοπλισμός που θα «οδεύσει» προς ανακύκλωση είναι όντως αισθητά λιγότερο αποδοτικός, από αυτόν που θα τον αντικαταστήσει μέσω του προγράμματος.

Επίσης, στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα νοικοκυριά. Ωστόσο, θα υπάρχουν κριτήρια (όπως το εισόδημα ή η παλαιότητα της προς απόσυρση συσκευής), τα οποία θα καθορίζουν τόσο την προτεραιότητα υπαγωγής, όσο και το ύψος της κλιμακούμενης επιδότησης.

Για ενημέρωση στο... λεπτό ακολουθήστε το Insider στο Twitter.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider