Φόρους πάνω από 11 δισ. δολάρια θα πληρώσει φέτος ο Έλον Μασκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόρους πάνω από 11 δισ. δολάρια θα πληρώσει φέτος ο Έλον Μασκ
Το ασυνήθιστα βαρύ φορτίο φόρων έρχεται καθώς ο Μασκ άσκησε σχεδόν 15 εκατομμύρια options και πούλησε εκατομμύρια μετοχές για να καλύψει τους φόρους που απορρέουν από αυτές τις συναλλαγές. 

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και CEO της Tesla, έγραψε στο Twitter ότι θα πληρώσει πάνω από 11 δισ. δολάρια σε φόρους φέτος, ποσό που ενδεχομένως να αποτελέσει ρεκόρ είσπραξης για την αμερικανική εφορία.

Ο δισεκατομμυριούχος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με φόρους άνω των 10 δισ. δολαρίων για το 2021 εάν εξασκήσει όλα τα options του που λήγουν το επόμενο έτος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Το ασυνήθιστα βαρύ φορτίο φόρου έρχεται ενώ ο Μασκ έχει ήδη εξασκήσει σχεδόν 15 εκατομμύρια options και έχει πουλήσει εκατομμύρια μετοχές για να καλύψει τους φόρους που απορρέουν από αυτές τις συναλλαγές. Οι πωλήσεις μετοχών ήρθαν μετά από μια δημοσκόπηση που ξεκίνησε στο Twitter στην οποία ρωτούσε τους followers εάν πρέπει να πουλήσει 10% από το μερίδιό του στην Tesla. Η μετοχή της εταιρείας ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει εκτοξευτεί πάνω από 2.300% την τελευταία 5ετία και η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια.

Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ο Μασκ είχε πουλήσει μετοχές της Tesla αξίας 13 δισ. δολαρίων.

Δημοσίευμα της ProPublica ανέφερε τον Ιούνιο ότι ο Μασκ πληρώνει μικρό φόρο εισοδήματος αναλογικά με τον υπερμεγέθη πλούτο του. Εκείνος, ωστόσο, είχε αποκρούσει αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας πως δεν παίρνει μισθό ούτε από την SpaceX ούτε από την Tesla και επιβαρύνεται με συντελεστή 53% για το stock options που εξασκεί. Είχε προσθέσει, μάλιστα, ότι αναμένει αύξηση του φόρου φέτος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Μασκλ είπε πως θα πληρώσει περισσότερους φόρους από οποινοδήποτε Αμερικανό στην ιστορία. Ήταν η απάντησή του σε tweet της Γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν η οποία, με αφορμή την ανάδειξη του Μασκ ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time, του άσκησε κριτική για τους φόρους που πληρώνει.

Την περασμένη εβδομάδα, το Forbes εκτίμησε ότι ο Μασκ πιθανώς «οφείλει» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τουλάχιστον 8,3 δισ. δολάρια για το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider