Πλαστικά Κρήτης: Πώς αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις-«φωτιά»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαστικά Κρήτης: Πώς αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις-«φωτιά»
Τα κόστη πρώτων υλών, μεταφοράς, ενέργειας αποτελούν «πονοκέφαλο» για την εισηγμένη πολυεθνική. Οι κινήσεις της και οι προοπτικές για τη συνέχεια.

Το κόστος των πρώτων υλών, και ειδικότερα η εκτόξευση των τιμών τους, αποτελεί βασικό θέμα… παρακολούθησης για τον όμιλο Πλαστικά Κρήτης, συμφερόντων Λεμπιδάκη.

Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση 6μήνου της πολυεθνικής με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, «από τις αρχές του έτους υπάρχει μια έλλειψη πρώτων υλών που προκαλεί την εκτόξευση των τιμών τους, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί έως και 100% σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσυνής χρονιάς κι έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η εταιρεία, με την κατάλληλη πολιτική αποθεματοποίησης και αγορών, έχει εξασφαλίσει επάρκεια πρώτων υλών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να περνάει στις τιμές πώλησης των προϊόντων το αυξημένο κόστος ώστε να διατηρήσει το μικτό κέρδος».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα κόστη μεταφοράς των προϊόντων μας, ιδιαίτερα από την Κίνα προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά που αποτελούν τις πιο σημαντικές εξαγωγικές αγορές του εργοστασίου της Σαγκάης, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους της Εταιρείας μας στην Κίνα της Shanghai HiTeC Plastics.

Εξάλλου, αναμένεται μεγάλη αύξηση στο κόστος ενέργειας που θα επηρεάσει ανοδικά το κόστος παραγωγής το επόμενο διάστημα. Επισημαίνουμε ότι, λόγω περιορισμών και καθυστερήσεων που υπάρχουν στην Κίνα εξαιτίας της πανδημίας, η έναρξη της λειτουργίας του νέου εργοστασίου στην περιφέρεια Anhui μετατέθηκε για το 2022. Λόγω του ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος ,της αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και των συνθηκών στην αγορά πρώτων υλών, των μεταφορών και της ενέργειας δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να δοθεί έγκυρη πρόβλεψη για τα αποτελέσματα του έτους».

Η εισηγμένη όμως θεωρεί ότι «οι προοπτικές για το 2021 είναι θετικές παρά τη συνεχιζόμενη επίπτωση της πανδημίας στη διεθνή οικονομία. Οι κύριοι τομείς στους οποίους απευθύνονται τα προϊόντα της Εταιρείας μας, οι αγροτικές καλλιέργειες και η βιομηχανία πλαστικών, δεν έχουν πληγεί σημαντικά και ως εκ τούτου η ζήτηση για τα προϊόντα μας παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τα εργοστάσια του Ομίλου συνεχίζουν αδιάλειπτα τη λειτουργία τους λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης και υγιεινής για την προστασία των εργαζομένων».

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας αυξήθηκε κατά 15,4% (από 78,7 σε 90,8 εκ. €) ενώ του ομίλου κατά 15,8% (από 151,5 σε 175,4 εκ. €). Τα κέρδη της μητρικής Εταιρείας προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) αυξήθηκαν κατά 20,9% (από 18,3 σε 22,1 εκατ. €) ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 8,2% (από 34,9 σε 37,7 εκατ. €) συνεισφέροντας ισχυρές ταμιακές ροές. Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής αυξήθηκαν κατά 23,8% ( από 17,6 σε 21,8 εκ. €) ενώ του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 11,6 % (από 30,4 σε 33,9 εκ. €). Όσον αφορά τα κέρδη μετά τους φόρους, για την Εταιρεία αυξήθηκαν κατά 23,8% (από 14,7 εκ. € σε 18,3 εκ. €) ενώ του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 12,1% ( από 24,6 σε 27,6 εκ. €).

Πάντως, στο 6μηνο για την ώρα προέκυψε μια μικρή μείωση 1,4% στον τζίρο για την θυγατρική SHANGHAI HITEC PLASTICS CO στην Κίνα.

Η αύξηση των αποθεμάτων του Ομίλου (κατά 20.892 χιλ. ευρώ) και της Εταιρείας (κατά 8.433 χιλ. ευρώ) οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε αυξημένες παραγγελίες πρώτων υλών με ευνοϊκές τιμές και στο υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών.

Η αύξηση των εμπορικών απαιτήσεων του Ομίλου (κατά 14.866χιλ. ευρώ) και της Εταιρείας (κατά 11.139χιλ. ευρώ) οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αύξηση των πωλήσεων.

Η αύξηση των λοιπών υποχρεώσεων του Ομίλου (κατά 16.876 χιλ. ευρώ) και της Εταιρείας (κατά 14.377 χιλ. ευρώ) οφείλεται κατά ένα βασικό λόγο στην επιστροφή κεφαλαίου κατά 12.321χιλ ευρώ που αποφασίστηκε κατά την τακτική γενική συνέλευση της 30.06.2021 .

Στην Μητρική Εταιρεία κατά το 2021:

  • Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία νέα γραμμή φύλλου 5 στρώσεων.
  • Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία νέος εξοπλισμός για την ανακύκλωση παλαιωμένων πλαστικών φύλλων θερμοκηπίων και σχεδιάζεται περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας ανακύκλωσης εντός του 2022.
  • Σε φάση αξιολόγησης βρίσκεται η εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος SAP στην μητρική Εταιρεία.

Στις Θυγατρικές Εταιρείες του Ομίλου κατά το 2021:

Κίνα:

· Σε στάδιο ολοκλήρωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων βρίσκεται το νέο εργοστάσιο της θυγατρικής ANHUI HITEC PLASTICS, στη βιομηχανική περιοχή Jiangbei Wujiang New Area, Hexian Country της επαρχίας Anhui. Από αρχές του 2022 θα ξεκινήσουν οι εγκαταστάσεις του παραγωγικού εξοπλισμού σε στόχο εντός του 2022 να ξεκινήσει η παραγωγή masterbatches (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών) και ειδικών φύλλων θερμοκηπίων. · Παραγγέλθηκε νέα μεγάλη γραμμή φύλλου 5 στρώσεων από την Εταιρεία SHANGAI HITEC PLASTICS. · Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος SAP στις εταιρείες του ομίλου στην ΚΙΝΑ.

Ρουμανία:

· Βρίσκεται σε στάδιο μελέτης και αδειοδότησης η κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού 3 MW σε όμορο οικόπεδο με το εργοστάσιο της Εταιρείας.

Ρωσία:

· Ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέου αποθηκευτικού χώρου 4.700 τ.μ. στο εργοστάσιο. · Σε στάδιο μελέτης βρίσκεται η παραγγελία νέας μεγάλης γραμμής παραγωγής mb και η κατασκευή νέου σύγχρονου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης.

Γαλλία:

· Ολοκληρώθηκε η αγορά του ακινήτου όπου βρίσκονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της θυγατρικής Εταιρείας Agripolyane SA. · Σε φάση μελέτης βρίσκεται η κατασκευή νέου πύργου παραγωγής και η παραγγελία νέας πολυστρωματικής γραμμής παραγωγής φύλλου με στόχο την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider