REDS: Θέλει να γίνει… leader στην ανάπτυξη ακινήτων – Οι επενδύσεις και η μετοχή

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
REDS: Θέλει να γίνει… leader στην ανάπτυξη ακινήτων – Οι επενδύσεις και η μετοχή
Φιλόδοξα σχέδια από την θυγατρική της Ελλάκτωρ στο real estate. Το πλάνο και οι εκτιμήσεις για κεφαλαιοποίηση… επί τρία.

«Στόχος μας είναι η REDS να γίνει… leader στον τομέα development όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα κινηθούμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα ώστε να μην είμαστε απλοί… παρατηρητές στην αγορά». Αυτό ανέφερε χτες, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνάντησης με εκπροσώπους των media, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων REDS, θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα real estate, κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Ο επικεφαλής του real estate γκρουπ αναφέρθηκε στις αναπτύξεις και επενδύσεις που προωθεί και σχεδιάζει η εισηγμένη, η μετοχή της οποίας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε υψηλά 10ετίας, στα επίπεδα των 2 ευρώ, έναντι 1,4 ευρώ στα τέλη του 2020 και 1,1-1,2 ευρώ μόλις προ 3μήνου. Κατά τον ίδιο, η άνοδος της μετοχής συνδέεται με την εμπιστοσύνη που έχει δείξει η αγορά στην «νέα εποχή» ευρύτερα του γκρουπ (Ελλάκτωρ), στις εξελίξεις γύρω από το Cambas Project αλλά και στην επικείμενη αξιοποίηση της νέας Μαρίνας Αλίμου (η Reds έχει αναλάβει την ανάπτυξή της).

Ωστόσο, κατά τον κ. Κωνσταντινίδη, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (κάπου στα 115 εκατ. ευρώ) δεν αντικατοπτρίζει τις προοπτικές του γκρουπ και τα EBITDA του (μικρή την χαρακτήρισε), ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται η χρηματιστηριακή αξία της REDS ακόμα και να τριπλασιαστεί μέσα στο προσεχές διάστημα, δίχως βέβαια να δώσει κάποια εκτίμηση περί… χρονοδιαγράμματος.

Γενικότερα πάντως, η εταιρεία αναμένεται να εστιάσει στην αξιοποίηση υφιστάμενων δικών της ακινήτων και εκτάσεων, να προωθήσει αναπτύξεις στις οποίες συμμετέχει, ενδεχομένως και με συμπράξεις με άλλους επενδυτές, δίχως βέβαια να απορρίπτει άλλες ευκαιρίες που μπορούν να βρεθούν στο real estate (έργα στο Ελληνικό, ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου κ.α.) ή νέες επενδύσεις προσεχώς. Γενικότερα πάντως, η χρηματοδότηση στο επενδυτικό πρόγραμμα της REDS μπορεί να προέλθει από τραπεζικά κεφάλαια, επενδυτές από διεθνή ή ελληνικό χώρο, από την αγορά και συν-επενδυτές ή και την ίδια τη μητρική, με στόχο την ορθή και λογική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του γκρουπ.

Οσον αφορά το Cambas Project, δηλαδή την επένδυση ύψους 150-200 εκατ. ευρώ στο ακίνητο στη θέση Κάντζα του Δήμου Παλλήνης, ως γνωστόν, σχετικά πρόσφατα δόθηκε η έγκριση, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, της Πολεοδομικής Μελέτης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ). Σύμφωνα με τον CEO της REDS, αναμένεται μέσα στους επόμενου 4-5 μήνες η επικαιροποίηση του master plan, ενώ στη συνέχεια, εφόσον η κίνηση ολοκληρωθεί, απαιτείται χρονικό διάστημα ενός έτους για την λήψη των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και περίπου 4 έτη για τη συνολική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, έχουμε να κάνουμε με επενδυτικό πλάνο 5ετίας, εφόσον όλα πάνε καλά με τα χρονοδιαγράμματα, η εταιρεία «κλειδώσει» ένα νέο master plan, όχι μακριά από τις χρήσεις που προβλέπονται, ενώ στην πορεία θα διερευνηθεί το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών για το project. Βέβαια, για την εν λόγω επένδυση, που απαιτεί σημαντική χρηματοδότηση, θα εξεταστεί και η συμμετοχή της ίδιας της μητρικής Ελλάκτωρ. Υπενθυμίζεται ότι για το project παλιά υπήρχαν σχέδια για εμπορικές, ξενοδοχειακές χρήσεις, χώρου γραφείων, χρήσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού κ.α. σε μια συνολική έκταση 315 στρεμμάτων, στον χώρο του πρώην οινοποιείου Καμπά.

Ιδιαίτερη έμφαση πάντως δίνει η REDS και στην ανάπτυξη της Μαρίνας Αλίμου (χρονοδιάγραμμα περίπου 2+2 ετών για εξωραϊσμό κ.α. και ανάπτυξη), βάσει του master plan που έχει εκπονηθεί. Η διοίκηση της εταιρείας αλλά και γενικότερα του ομίλου έχει σημαντικές προσδοκίες για το project αυτό φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μία από τις ομορφότερες, μεγαλύτερες και λειτουργικότερες μαρίνες στην ευρύτερη περιοχή και στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ έχει υπογράψει Σύμβαση Παραχώρησης για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τ.μ. σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις. Στη θαλάσσια ζώνη της Μαρίνας, έκτασης σχεδόν 428 στρεμμάτων, θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής.

Αναφορικά με το εμπορικό πάρκο «Smart Park», στο Q1 η πτώση του τζίρου ανήλθε σε περίπου 30% (εντός της περιόδου τα καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα), ωστόσο, η επανεκκίνηση του εμπορίου έδειξε και σημαντική ενίσχυση της επισκεψιμότητας. Καταγράφονται μέχρι στιγμής νούμερα περί τους 8.000 επισκέπτες/ημερησίως (για καθημερινές) και σχεδόν 20.000 επισκέπτες (την ημέρα) τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, η πληρότητα τον Μάρτιο ανέρχονταν στο 78% αλλά ήδη έχει φτάσει στο 100%. Μέσα στους προσεχείς μήνες θα υπάρχουν νεότερα για τους μισθωτές, αλλά σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη μισθώθηκαν 7 νέα καταστήματα, (60% από διεθνή brands) και οι συμφωνίες είναι με εταιρείες τεχνολογίας, εστίασης, εμπορίου.

Στη Ρουμανία (ο λόγος για δύο ακίνητα), υπενθυμίζεται ότι παλιότερα, προ των διοικητικών αλλαγών στην Ελλάκτωρ, είχε αποφασιστεί η πώληση ενός εξ αυτών (7.900 τ.μ., για 11,4 εκατ. ευρώ), προκαλώντας αντίδραση σε στελέχη και μετόχους του γκρουπ (π.χ. κ. Παναγιωτόπουλος). Χτες, ο CEO της REDS σημείωσε ότι «εξετάζεται η αξιοποίηση της περιουσίας στη Ρουμανία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το θέμα εξετάζεται συνολικώς», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακληθεί η πώληση εφόσον αυτό κριθεί καλύτερο για την εταιρεία και τους μετόχους, αν και στην αγορά εκτιμάται ότι απλά θα αναζητηθεί καλύτερο τίμημα. Επίσης, ο όμιλος καλείται να λάβει αποφάσεις και για άλλα ακίνητα που κατέχει, όπως οικιστικό στα Σπάτα, την έκταση στην Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα (υπό απαλλοτρίωση από το υπ. Πολιτισμού, γίνονται επαφές, παλιότερα η εταιρεία αξίωνε αποζημιώσεις, ενώ το θέμα αναμένεται να καταλήξει βάσει των νέων δεδομένων ή της αξίας του project), επιλεγμένα ακίνητα σε Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της Ελλάδας κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider