Στρατηγικός μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ για τη μετεξέλιξη του Ομίλου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στρατηγικός μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ για τη μετεξέλιξη του Ομίλου
Στον «πυρήνα» του εταιρικού μετασχηματισμού η σύσταση μίας εταιρείας συμμετοχών (holding), που θα αναλάβει τη διοίκηση του Ομίλου.

Τον δρόμο για μία νέα εταιρική δομή του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, προσανατολισμένη στα σύγχρονα διεθνή δεδομένα των εταιρειών του κλάδου, ανοίγουν οι τροποποιήσεις του Καταστατικού που θα κληθεί να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου.

Στον «πυρήνα» του εταιρικού μετασχηματισμού των Ελληνικών Πετρελαίων βρίσκεται η σύσταση μίας εταιρείας συμμετοχών (holding), που θα αναλάβει τη διοίκηση του Ομίλου και στην οποία θα υπαχθούν ως θυγατρικές όλες οι υφιστάμενες εταιρίες των ΕΛΠΕ. Έτσι, υπό την «ομπρέλα» της holding, θα βρεθεί και η Ελληνικά Πετρέλαια (διύλιση), η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μητρική του Ομίλου.

Ο στρατηγικός μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ θα τεθεί επί τάπητος σήμερα το πρωί, σε συνάντηση τον υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον Πρόεδρο των ΕΛΠΕ Γιάννη Παπαθανασίου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη και τον Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων, Γιώργο Αλεξόπουλο. Στη συνέχεια, έχει προγραμματιστεί διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση από τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ σε εκπροσώπους του Τύπου, όπου θα παρουσιασθεί ο «οδικός χάρτης» των αλλαγών.

Οι τροποποιήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο προσαρμογής του Καταστατικού του Ομίλου στη νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ αποτελούν εισήγηση του Δ.Σ. του Ομίλου, με σχετική απόφαση που έλαβε στη συνεδρίασή του τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου επίσης όρισε και την έκτακτη γενική συνέλευση. Σύμφωνα με την εισήγηση, η εταιρεία holding θα αποκτήσει τις μετοχές της μητρικής, διατηρώντας τη μετοχική της σύνθεση (Δημόσιο 35,5% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, Paneuropean 45,5%, θεσμικοί επενδυτές 11% και ιδιώτες επενδυτές 8%).

Υπό την «ομπρέλα» της holding θα βρεθούν επίσης οι υφιστάμενες θυγατρικές, δηλαδή η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, οι εταιρείες δραστηριοποίησης στην εμπορία καυσίμων (ΕΚΟ και ΒΡ), η Ασπροφός, καθώς και οι εταιρείες που έχουν συσταθεί για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Το ίδιο θα γίνει και με τις συμμετοχές του Ομίλου, όπως η Elpedison και η ΔΕΠΑ.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στη σύνθεση του Δ.Σ., τα μέλη του οποίου θα ελαττωθούν σε 11, από 13 που είναι σήμερα. Επίσης, ο διορισμός όλων των μελών θα γίνεται έπειτα από σχετική εισήγηση ειδικής Επιτροπής, την οποία θα καλεί να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων, ενώ δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το Δ.Σ. στελεχώνεται με την επιλογή επτά εκπροσώπων από το Δημόσιο, δύο από την Paneuropean, δύο από τους εργαζόμενους, και δύο και από τους μικρομετόχους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις τροποποιήσεις του καταστατικού αντιδρούν τα σωματεία των εργαζομένων, τα οποία έχουν κηρύξει δύο προειδοποιητικές 24ωρες απεργίες στις 14 και 20 Μαΐου. Αντίθετα είναι επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να μιλούν για απεμπόληση των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Νέα εποχή για τα Ελληνικά Πετρέλαια

gazzetta
gazzetta reader insider insider