Σκέψεις από επιχειρήσεις εστίασης να μην ανοίξουν τις πρώτες μέρες

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκέψεις από επιχειρήσεις εστίασης να μην ανοίξουν τις πρώτες μέρες
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr, κάποιοι επιχειρηματίες της εστίασης σχεδιάζουν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους στις 3 Μαΐου αλλά να ανεβάσουν ρολά μερικές μέρες αργότερα.

Παρά την ικανοποίηση για το άνοιγμα της εστίασης έπειτα από το εξάμηνο lockdown, παραμένει για αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου o έντονος προβληματισμός σχετικά με την ημερομηνία της επαναλειτουργίας, τη Δευτέρα του Πάσχα. Κάποιοι επιχειρηματίες μάλιστα, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr, σκέφτονται να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους, τις πρώτες μέρες αλλά να ανεβάσουν ρολά λίγο αργότερα.

Τα μεγάλα «αγκάθια» που επισημαίνουν οι επαγγελματίες για την επιλογή της 3ης Μαΐου είναι αφενός η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων και το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει ακόμα την ενίσχυση με κεφάλαιο κίνησης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αγορά πρώτων υλών, αφετέρου ότι λόγω των αργιών που προηγούνται θα υπάρξει δυσκολία με την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, η Δευτέρα του Πάσχα αποτελεί γενικά μία «νεκρή μέρα» για τον κλάδο, ιδιαίτερα για εστιατόρια και ταβέρνες. Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα και να βρουν χρήματα για τις προμήθειες που είναι απαραίτητες για να ανοίξουν αλλά και να κάνουν τις παραγγελίες και στη συνέχεια αυτές να παραδοθούν εν μέσω αργιών. Έτσι, κάποιοι επαγγελματίες αποφασίζουν να μην ανοίξουν τη Δευτέρα του Πάσχα, ίσως ούτε και την Τρίτη 4 Μαϊου που επίσης είναι αργία.

Από την πλευρά του ο Στράτος Νταργαράς, μέλος της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών» η οποία μάλιστα την Πέμπτη απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, επισημαίνει στο insider.gr πως αρκετοί συνάδελφοί του με καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας δηλώνουν ότι δεν λειτουργήσουν τις πρώτες μέρες, ίσως και ολόκληρη την πρώτη εβδομάδα. Παράλληλα ο ίδιος τονίζει το επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν από τις 3 Μαϊου. «Στο δικό μου κατάστημα μπορώ να βάλω σε εξωτερικό χώρο μόλις 3- 4 τραπέζια. Γιατί να ανοίξω και πώς θα καλύψω τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης» αναρωτιέται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους επαγγελματίες κρίσιμο θεωρείται και το ζήτημα του ωραρίου καθώς λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ τα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο στις 10.30. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται ο αριθμός των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν σε μία μέρα και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που θα ισχύσουν, για αρκετές επιχειρήσεις κρίνεται ως μη βιώσιμο.

Υπάρχει ωστόσο και η θέση που διατυπώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά, ότι το σημαντικότερο όλων αυτή τη στιγμή είναι πως ανακοινώθηκε ότι η εστίαση ανεβάζει επιτέλους ρολά και πως αυτό επιθυμούσε διακαώς ο κλάδος εδώ και τόσους μήνες.

Τι επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης

Εξηγώντας τον λόγο που επελέγη η 3η Μαΐου για την εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας την Πέμπτη στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι, «δεν μπορούσε να ανοίξει Μ. Σάββατο ή Κυριακή του Πάσχα, οπότε ανοίγει την πρώτη μέρα που θα μπορούσε να ανοίξει. Έχει και ένα σημειολογικό χαρακτήρα για την επανέναρξη του τουρισμού μας, ώστε όταν θα ανοίξει ο τουρισμός, η εστίαση να έχει λύσει τα βασικά διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία και να λειτουργεί». Επεσήμανε μάλιστα πως «έχω δεχθεί την ένσταση από την ΓΣΕΒΕΕ που λέει ότι επειδή θα προηγούνται 5 μέρες αργίας, δεν θα είναι εύκολη η τροφοδοσία των καταστημάτων. Η ημερομηνία ενάρξεως είναι η άδεια που δίνει το κράτος. Το ποιος θα ανοίξει στις 3, στις 4 ή στις 5 είναι στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία».

Όσον αφορά στην ενίσχυση που αναμένει η εστίαση διευκρίνισε ότι στόχος παραμένει η πλατφόρμα να είναι έτοιμη στις 10 Μαΐου ώστε να γίνουν οι αιτήσεις και πως η εκταμίευση θα γίνει εντός ολίγων ημερών. «Ξέροντας οι επιχειρήσεις πόσα χρήματα είναι να πάρουν, μπορούν να κάνουν και τον προγραμματισμό τους. Να πάρουν τις προμήθειές τους και να πουν στον προμηθευτή τους ότι θα τους πληρώσουν σε δύο εβδομάδες όταν θα πάρουν τα λεφτά» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Εν αναμονή των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Οι επιχειρήσεις αναμένουν παράλληλα και την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη να σημειώνει πως «είμαστε έτοιμοι, απλά είναι θέμα τυπικής ανακοίνωσης».

Πάντως ενόψει και των σχετικών ανακοινώσεων έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ώστε να τεθούν και όλα τα παραπάνω ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider