Τρ. Πειραιώς: Εκτός διαπραγμάτευσης 14 – 16/4 η μετοχή λόγω reverse split, 21 – 23 Απριλίου αναμένεται το book building

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Εκτός διαπραγμάτευσης 14 – 16/4 η μετοχή λόγω reverse split, 21 – 23 Απριλίου αναμένεται το book building
Στο τελευταίο κρίσιμο δεκαήμερο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μπαίνει από σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, με ορίζοντα την 21η – 23η Απριλίου, διάστημα στο οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών. 

Στο τελευταίο κρίσιμο δεκαήμερο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μπαίνει από σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, με ορίζοντα την 21η – 23η Απριλίου, διάστημα στο οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Οι εξελίξεις ενόψει της ΑΜΚ δρομολογούνται από αύριο Τετάρτη, οπότε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης στο ΧΑ μέχρι και την Παρασκευή, προκειμένου να διενεργηθεί η διαδικασία του reverse split και οι νέες μετοχές να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Δευτέρα 19 Απριλίου. Την Παρασκευή 16 Απριλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς για να αποφασίσει τους ακριβείς όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και ακολούθως να κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά. Στο ενημερωτικό δελτίο θα ορίζεται ο αλγόριθμος για την κατανομή των μετοχών, στοιχείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους υφιστάμενους μετόχους δεδομένου ότι η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει δηλώσει ότι αν και η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αυτοί θα έχουν προνομιακή κατανομή στη διάθεση των νέων μετοχών.

Το reverse split της μετοχής που θα ξεκινήσει αύριο θα γίνει με τη συνένωση 16,5 υφιστάμενων μετοχών σε μία νέα. Επιπλέον, η ονομαστική τιμή της μετοχής θα αυξηθεί από τα 6 ευρώ στα 99 ευρώ και ταυτόχρονα ο αριθμός των μετοχών θα μειωθεί από 831.1059.164 σε 50.367.223. Αυτός θα είναι ο αριθμός των νέων μετοχών, με τιμή 1 ευρώ εκάστη, που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση στο ΧΑ την ερχόμενη Δευτέρα 19 του μηνός.

Αναφορικά με το δικαίωμα προνομιακής κατανομής, αυτό θα έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρείας κατά την ημερομηνία που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο (ενδεικτικά, την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα πριν την έναρξη της Ελληνικής Προσφοράς). Η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές όσο και στους ειδικούς επενδυτές (υφιστάμενους μετόχους) που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.

Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του. Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιούνται αναλογικά, εφόσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς είναι αυξημένο και η συμμετοχή των νέων ιδιωτών επενδυτών θα καθορίσει το ύψος στο οποίο θα υποχωρήσει το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Ταμείο ελέγχει σήμερα ποσοστό 61,3% και προτίθεται να το μειώσει κάτω της καταστατικής μειοψηφίας (33,3%). Σημειώνεται ότι στην ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς το 2015, το ποσοστό του ΤΧΣ είχε διαμορφωθεί στο 26%. Οι εκτιμήσεις για το εύρος που αναμένεται να κινηθεί στην επικείμενη ΑΜΚ η συμμετοχή του ΤΧΣ το προσδιορίζουν σε 25% - 30%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider