Μαζικά «λουκέτα» σε εστιατόρια και μπαρ της Θεσσαλονίκης – Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζικά «λουκέτα» σε εστιατόρια και μπαρ της Θεσσαλονίκης – Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Καθημερινά αυξάνεται πλέον ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης στη Θεσσαλονίκη που αποφασίζουν να βάλουν οριστικό λουκέτο, με τους επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση χωρίς να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.

Εκτός λοιπόν από την Αθήνα, όπου μαζικά «λουκέτα» καταγράφηκαν σε αρκετές περιοχές όπως, Γκάζι, Ψυρρή και Κολωνάκι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε μία μόνο περιοχή, τουλάχιστον 40 καταστήματα έχουν κλείσει οριστικά. Σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη δε, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 300 καταστήματα, από εστιατόρια μέχρι μικρά ταχυφαγεία, καφετέριες και μπαρ δεν θα ανοίξουν ξανά, σύμφωνα με τον Γιάννη Φιλοκώστα, πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης. Αρκετοί επαγγελματίες υπό το βάρος των υποχρεώσεων που έχουν μαζευτεί όσο καιρό τα καταστήματα τους μένουν κλειστά, προχωρούν στην απόφαση να κλείσουν, αδειάζουν τα καταστήματά τους, κατεβάζουν ρολά και βάζουν ενοικιαστήρια.

Η πραγματική εικόνα που επικρατεί στον κλάδο, ωστόσο, θα φανεί όταν τελικά ανάψει το πράσινο φως για επαναλειτουργία της εστίασης καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Φιλοκώστας, ο αριθμός των λουκέτων αυξάνεται διαρκώς και τα μηνύματα που φτάνουν καθημερινά είναι από επαγγελματίες που δηλώνουν πως δεν έχουν άλλες αντοχές.

Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ότι και ο κλάδος θα μείνει κλειστός και το επόμενο δίμηνο ενώ δεν συζητούν σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων. «Δεν γίνεται να αγοράσουμε προμήθειες, να βγάλουμε από την αναστολή τους εργαζομένους, για να λειτουργήσουν, μέσα στο χειμώνα και με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, μόνο οι εξωτερικοί χώροι. Θα είναι τραγωδία» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης εστιατόρων ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.

«Αδικήθηκαν επιχειρήσεις εστίασης από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5»

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης ο κ. Φιλοκώστας επισημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του κλάδου έχει μείνει εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 αλλά και εκτός των επιδοτήσεων της Περιφέρειας.

Εξάλλου σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, μεταξύ άλλων τονίζει σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ότι «το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900 ευρώ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000 – 4.000 ευρώ, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του Κλάδου ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως. Χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζουμε τις ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του».

Μάλιστα η ΠΟΕΣΕ προγραμματίζει για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου κινητοποίηση, κατά την οποία στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και αντιπροσώπων της εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα. Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».

Ζοφερή η εικόνα για τις επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά στη συνολική εικόνα της αγοράς της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis για το ΕΒΕΘ, το 84% των επιχειρηματιών δηλώνει πως έχει επηρεαστεί από την πανδημική κρίση ενώ πάνω από οκτώ στις δέκα (81%) επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση του τζίρου με τη μέση πτώση του κύκλου εργασιών να φτάνει το 44%.

Το 56% των ερωτηθέντων μάλιστα αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα από το 2022 και μετά, μόλις το 10% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτό θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και το 20% θεωρεί ότι η κανονικότητα θα επανέλθει στο τέλος του χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης: «Ανοίξτε το οξυγόνο, πνιγόμαστε»

Τα μαζικά λουκέτα στην εστίαση και τα τρία μεγάλα «αγκάθια» για το άνοιγμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider