Γρίφος η επαναλειτουργία της εστίασης – Τι προβληματίζει τους επιχειρηματίες

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γρίφος η επαναλειτουργία της εστίασης – Τι προβληματίζει τους επιχειρηματίες
Οι επιχειρηματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν έχει μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν.

Σε γρίφο εξελίσσεται το άνοιγμα της εστίασης με τα τελευταία «σενάρια» να τοποθετούν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα.

Την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Αnt1 σημείωσε ότι «υπάρχει σχέδιο για την εστίαση να ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα» ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. Tα δεδομένα ωστόσο, όπως και οι πιθανές ημερομηνίες άρσης των μέτρων αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ υπάρχει και το σενάριο που λέει ότι η εστίαση δύσκολα θα είναι ανοιχτή τις γιορτές.

Ερώτημα παραμένει πάντως τόσο για τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και για τους καταναλωτές, υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, ποιο θα είναι το ωράριο λειτουργίας τους, βάσει και των περιορισμών που θα ισχύουν στις μετακινήσεις, καθώς και η πληρότητα με την οποία θα λειτουργούν.

«Καλύτερα να μην ανοίξουμε αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις»

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν έχει μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν ενώ τονίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργήσουν για τις γιορτές και να κλείσουν ξανά αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς τονίζει στο insider.gr, ότι εάν η πληρότητα για τη λειτουργία των καταστημάτων καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα η εστίαση μην ανοίξει καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επισημαίνει παράλληλα ότι ο διαχωρισμός που γίνεται μεταξύ εστιατορίων και μπαρ, με τα πρώτα να λειτουργούν και τα δεύτερα να παραμένουν κλειστά, είναι πολύ δύσκολος και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτο να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η ζημιά για τους επαγγελματίες θα είναι, όπως επισημαίνει, μεγάλη, εάν επωμιστούν το κόστος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών και στη συνέχεια κληθούν να κλείσουν ξανά.

Το ζήτημα του ωραρίου αποτελεί ακόμη ένα «αγκάθι» για τον κλάδο ιδιαίτερα και λόγω εορτών. Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι εάν τα καταστήματα εστίασης κλείνουν νωρίς, για παράδειγμα στις 9 ή στις 10 το βράδυ, ίσως δεν έχει νόημα να ανοίξουν για τα Χριστούγεννα. «Για ποιο ρεβεγιόν μιλάμε, ιδιαίτερα αν απαγορευτεί και η μουσική» επισημαίνουν.

Σε κανονικές συνθήκες, η «καλή» περίοδος για την εστίαση τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, ήταν από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Φέτος όμως, όλα είναι τελείως διαφορετικά για τον κλάδο και οι επιχειρήσεις ήδη μετρούν ένα 8μηνο με συσσωρευμένα προβλήματα, τρεις εβδομάδες του Νοεμβρίου σε αναστολή καθώς και τις πρώτες εβδομάδες του Δεκέμβρη, όπως φαίνεται «χαμένες».

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ακόμη και να ανοίξει η εστίαση, κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η ψυχολογία των καταναλωτών και εάν θα υπάρχει η διάθεση να επισκεφθούν τις επιχειρήσεις του κλάδου μετά την άρση των μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Γόρδιος δεσμός το άνοιγμα της εστίασης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider