Γόρδιος δεσμός το άνοιγμα της εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Γόρδιος δεσμός το άνοιγμα της εστίασης
Προβληματισμός από τους επιχειρηματίες της εστίασης σχετικά με τα σενάρια για το άνοιγμα των καταστημάτων τους μέσα στον Δεκέμβριο.

Τα σενάρια σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, προβληματίζουν τους επαγγελματίες του κλάδου.

Οι πιθανές ημερομηνίες, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, για τα εστιατόρια και καφετέριες τοποθετούνται κοντά στις 20 Δεκεμβρίου δηλαδή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και πάντα με αυστηρούς κανόνες. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης από την άλλη πλευρά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται δύσκολο να ανοίξουν όπως άλλωστε δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Υπό κανονικές πάντως συνθήκες, η «καλή» περίοδος για την εστίαση λόγω Χριστουγέννων είναι από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Φέτος όμως, ακόμη και να λειτουργήσουν τα καταστήματα κάποιες από αυτές τις μέρες, όλα θα είναι εντελώς διαφορετικά ενώ και η ψυχολογία των καταναλωτών σαφώς επηρεασμένη.

Για τους επιχειρηματίες του κλάδου ωστόσο, όπως σημειώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, δεν είναι τόσο η ημερομηνία, όσο οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ανοίξουν. «Εάν για παράδειγμα πρόκειται να επαναλειτουργήσουμε με πληρότητα 30-35%, ίσως και να είναι καλύτερο να μην ανοίξουμε» τονίζει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι όλη η συζήτηση που γίνεται με διαφορετικές πιθανές ημερομηνίες, δηλώσεις και νέα σενάρια καθημερινά, δημιουργούν έναν επιπλέον προβληματισμό στους επαγγελματίες. «Υπάρχει μία προετοιμασία που πρέπει να γίνει από τους επαγγελματίες εφόσον ανοίξουμε για τις γιορτές και επιπλέον ο κόσμος είναι ήδη μουδιασμένος με όσα συμβαίνουν και δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει» σημειώνει.

Το σενάριο να ανοίξουν μόνο εστιατόρια και καφετέριες και όχι τα μπαρ είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, κάτι που θέλει μεγάλη συζήτηση και είναι πολύ δύσκολο τεχνικά να εφαρμοστεί. «Εμείς από την πλευρά μας, δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου» τονίζει.

«Τραγική εξέλιξη το ανοιγοκλείσιμο της εστίασης»

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες του κλάδου θεωρούν καταστροφικό το σενάριο για επαναλαμβανόμενα lockdown, το ενδεχόμενο δηλαδή να ανοίξουν για τις γιορτές και να κλείσουν εκ νέου στη συνέχεια.

«Θα ήταν τραγική εξέλιξη για την εστίαση να ανοίγει και κλείνει συνέχεια τους επόμενους μήνες» σημειώνει ο κ. Καββαθάς εξηγώντας ότι η επαναλειτουργία μίας επιχείρησης είναι αρκετά κοστοβόρα. Η ζημιά σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι μεγαλύτερη λόγω των προμηθειών που χρειάζεται ένα κατάστημα εστίασης για να λειτουργήσει και οι οποίες στη συνέχεια θα μείνουν αδιάθετες εφόσον κλείσει ξανά.

«Είναι πολύ δύσκολο στην πράξη το ανοιγοκλείσιμο των επιχειρήσεών μας» σημειώνει από την πλευρά του και o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, «με ορίζοντα εξαμήνου και όχι μήνα με τον μήνα και ''βλέποντας και κάνοντας"».

Διαβάστε επίσης:

Τι προβληματίζει την εστίαση για την επόμενη μέρα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:46

Η Attica Group εξασφάλισε δάνεια από 3 ελληνικές τράπεζες, ύψους 210 εκατ. ευρώ

18:36

Μηταράκης: Βίντεο καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τους μετανάστες στο Αιγαίο

18:29

Προσπάθεια για συγκράτηση τιμών σε 50 προϊόντα των σούπερ μάρκετ - Τι συζήτησαν ο Γεωργιάδης και οι εκπρόσωποι του κλάδου

18:21

Πούτιν: Η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

18:15

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από την Deutsche Bank η σύσταση "buy" για τη μετοχή

18:07

ElvalHalcor: Υπογραφή δανείου 5 εκατ. ευρώ από την Attica Bank

18:06

Υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από Καλόγερους και Κίναρο

17:56

Κομισιόν: 292,5 εκατ. ευρώ στην STMicroelectronics για επένδυση ημιαγωγών στην Ιταλία

17:47

Ισχυρή πτώση στα αποθεματικά πετρελαίου των ΗΠΑ 

17:47

Κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο στα όρια του ανεκτού

17:37

Ψηφιακά ΚΕΠΑ: 12.725 αιτήσεις σε λιγότερο από 10 ημέρες λειτουργίας

17:36

Ντάλι (Fed): Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων

17:34

Imerys: Αναστολή δραστηριοτήτων μετά το εργατικό δυστύχημα σε μεταλλείο στη Φωκίδα

17:34

Η LEGO φτιάχνει το διαστημόπλοιο του Mandalorian με 6.187 τουβλάκια

17:32

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον OPEC+

17:18

Υποχώρηση στην αξία των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας που διακρατεί η ΕΚΤ 

17:16

Kleopas Allott: Βραβεύτηκε για την υλοποίηση της λύσης managed IT services

16:59

HSBC: Ακόμη παραμένει δυνατή η ελληνική οικονομία - Χαμηλός ο πολιτικός κίνδυνος μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών

16:53

ΗΠΑ: Με ηπιότερο ρυθμό η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο 

16:50

Κομισιόν: Εγκρίθηκε γερμανική στήριξη της Salzgitter 1 δισ. ευρώ για την παραγωγή χάλυβα με χρήση υδρογόνου

16:48

Πούτιν: Η Ρωσία έχει μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό, παρά την τρέχουσα κατάσταση

16:45

Επιστρέφει το αρνητικό κλίμα στην Wall Street, με την προσοχή στα επιτόκια της Fed

16:42

«Χάθηκαν» 30 τρισ. σε 12 μήνες - Η ΕΚΤ (SSM) ανησυχεί για τις τράπεζες

16:41

Γεωργιάδης: Δεν τίθεται κανένα θέμα για μείωση του ωραρίου στα καταστήματα

16:41

Γερμανία για Nord Stream: «Στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ» οι εκρήξεις στους αγωγούς

16:35

Κομισιόν: Πρόταση ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους προϋπολογισμούς των 2022-2023

16:15

Κρητικός: Εξαγόρασε τα σούπερ μάρκετ Μαθιουδάκης στην Κρήτη

16:15

OPEC+: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως - Κέρδη σε brent και WTI

16:02

FIFA: Ισπανία και Πορτογαλία «επιστρατεύουν» την Ουκρανία για το Μουντιάλ του 2030

15:46

Σε χαμηλό 15 μηνών το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο