Τι προβληματίζει την εστίαση για την επόμενη μέρα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβληματίζει την εστίαση για την επόμενη μέρα
Χωρίς να γνωρίζουν ακόμα ποια ημερομηνία θα ανοίξουν τα καταστήματά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης ανησυχούν για την επόμενη μέρα του κλάδου.

Η επόμενη μέρα, όταν τα καταστήματα εστίασης λειτουργήσουν ξανά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, προβληματίζει ήδη τους επιχειρηματίες του κλάδου. Οι ζημιές και τα προβλήματα, όπως λένε, έχουν ήδη συσσωρευτεί το προηγούμενο 8μηνο της πανδημίας ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Χωρίς να γνωρίζουν ακόμα ποια θα είναι η ημερομηνία που θα ανοίξουν ξανά, οι αναφορές των λοιμωξιολόγων για το ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενων lockdown τον φετινό χειμώνα, ανησυχεί τον κλάδο που ζητά μέτρα στήριξης για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Είναι πολύ δύσκολο στην πράξη το ανοιγοκλείσιμο των επιχειρήσεών μας. Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν μέτρα προστασίας όταν θα ανοίξουμε αλλά και ένα πακέτο μέτρων στήριξης με ορίζοντα εξαμήνου και όχι μήνα με τον μήνα και ''βλέποντας και κάνοντας''» τονίζει στο insider.gr o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.

Συγκεκριμένα ο κ. Λιάρος προτείνει, υποχρεωτική μείωση των ενοικίων στις επιχειρήσεις εστίασης για το επόμενο διάστημα και όχι προαιρετικά καθώς αυτό εφαρμόστηκε για τον Οκτώβριο και δεν λειτούργησε, όπως επισημαίνει. Παράλληλα επαναλαμβάνει το αίτημα του κλάδου για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με παράλληλη δέσμευση για μείωση που θα περάσει και στον καταναλωτή. Τέλος τονίζει ότι είναι απαραίτητο να δοθούν στις επιχειρήσεις κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Κρίσιμος ο Δεκέμβριος

Για τους επιχειρηματίες της εστίασης έχει μεγάλη σημασία τα καταστήματά τους να λειτουργήσουν μέσα στον Δεκέμβριο. «Κάθε μέρα που θα είμαστε ανοιχτά είναι πολύτιμη» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λιάρος.

Υπό κανονικές πάντως συνθήκες, η «καλή» περίοδος για την εστίαση λόγω Χριστουγέννων είναι 15 Δεκεμβρίου με 15 Ιανουαρίου. Ακόμη κι αν τη φετινή χρονιά όλα θα είναι διαφορετικά λόγω πανδημίας και των μέτρων προστασίας που θα ισχύουν σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λιάρος εκτιμά ότι μπορεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με τα καταστήματά τους ανοιχτά οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να πάρουν μία μικρή «ανάσα».

Αναφερόμενος τέλος στο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους στα καταστήματα εστίασης που έχει προαναγγελθεί από το αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Λιάρος επεσήμανε ενώ ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία, αυτή τη στιγμή με κλειστά τα καταστήματα και χωρίς να γνωρίζουν πότε θα λειτουργήσουν ξανά, δεν υπάρχει η αντίστοιχη διάθεση.

Διαβάστε επίσης:

Πέτσας: Τα μαγαζιά θα ανοίξουν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider