Ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψαν φέτος οι εξαγωγές των ελληνικών κερασιών σε μία χρονιά που τα ελληνικά φρούτα έγιναν ανάρπαστα στο εξωτερικό.

Η πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανοδική πορεία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών με τους καταναλωτές διεθνώς να προσθέτουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Οι εξαγωγές κερασιών την φετινή χρόνια κατέγραψαν σημαντική άνοδο 47,1% σε σχέση με πέρσι ανερχόμενες σε 38.927 τόνους έναντι 26.467 τόνων με τις τιμές αυξημένες σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Προτίμησαν τα κεράσια έναντι των άλλων φρούτων

Γιατί όμως οι καταναλωτές διεθνώς προτίμησαν τα ελληνικά κεράσια έναντι των υπόλοιπων φρούτων;

Όπως εξηγεί στο insider.gr o Eιδικός Σύμβουλος-εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης η εντυπωσιακή άνοδος στα κεράσια που παρατηρήθηκε φέτος αφενός οφείλεται στο γεγονός ότι η εμπορεύσιμη ποσότητα του συγκεκριμένου φρούτου ήταν αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και η φύρα μικρή. « Η ποιότητα τους φέτος ήταν πολύ καλή» προσθέτει.

Ένα ακόμη στοιχείο που θεωρήθηκε ως πλεονέκτημα των κερασιών σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα της εποχής είναι, όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης το γεγονός ότι καταναλωτές θεωρούσαν ότι είναι πιο «εύκολα στην απολύμανση».

«Στις φράουλες για παράδειγμα ο καθαρισμός είναι περισσότερο χρονοβόρος και ειδικά σε συνθήκες πανδημίας οι καταναλωτές λόγω των μέτρων προστασίας, προτίμησαν φρούτα που ήταν πιο εύκολο να τα απολυμάνουν» επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταγράψει φέτος ρεκόρ όλων των εποχών και όσον αφορά στις εξαγωγές ακτινιδίων με τη χώρα μας να  κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως μετά την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία. Αύξηση των εξαγωγών είχαμε όμως και σε όλα τα θερινά φρούτα κατά 25%, με τα καρπούζια επίσης να καταγραφούν ρεκόρ όλων των εποχών, με τις εξαγωγές αυξημένες κατά 16%.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η πανδημία «απογείωσε» τα ελληνικά φρούτα