«Ανάσα» αισιοδοξίας φαίνεται πως παίρνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο πρώτο εξάμηνο του 2019, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR της Grant Thornton, η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την οικονομική προοπτική των επόμενων 12 μηνών αυξήθηκε κατά 5% και ανήλθε στο 29%.
Ωστόσο η επιχειρηματική αισιοδοξία σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ευρώπη, μειώθηκε στο 32% και 26% αντίστοιχα.
Η οικονομική αβεβαιότητα για τους Έλληνες επιχειρηματίες, παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο εξάμηνο.
Υψηλές προσδοκίες διαμορφώνονται και για την κερδοφορία και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Οι προσδοκίες για τα κέρδη ανέρχονται στο 52% και οι προσδοκίες για τα έσοδα στο 63%. Παρά το γεγονός ότι και τα δύο ποσοστά είναι μικρότερα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα ποσοστά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες εμφανίζονται αισιόδοξοι και αναφορικά με τις εξαγωγές της επιχείρησής τους. Οι προσδοκίες τους αυξήθηκαν από το 35% στο προηγούμενο εξάμηνο, στο 52% στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
Παράλληλα το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν πως θα προχωρήσουν σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε κατά 6% και διαμορφώθηκε στο 47%.
Ταυτόχρονα, παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο στις επενδύσεις σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις (56%), σε ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού (40%) και σε νέα κτίρια (29%).
Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό των επιχειρηματιών που αναμένεται να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Ειδικότερα, το ποσοστό κατέγραψε αύξηση της τάξης του 32% και διαμορφώθηκε στο 48%.
Τροχοπέδη για την ανάπτυξη η γραφειοκρατία
Η γραφειοκρατία συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών τάσσεται υπέρ αυτής της άποψης καθώς το 55% των ερωτηθέντων αναφέρει ως εμπόδιο τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία.
Αν και το ποσοστό κατέγραψε μείωση της τάξης του 37%, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε αντιπαραβολή με τα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του παγκόσμιου μέσου όρου.
Παράλληλα η έλλειψη ταλέντων αναδεικνύεται πλέον στον ισχυρότερο παράγοντα ανησυχίας για τις επιχειρήσεις με τους εργοδότες να δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Τέλος το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσδοκούν να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους ανέρχεται στο 17% σε αντίθεση με τα ποσοστά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμια επίπεδο τα οποία ανέρχονται στο 60% και 65% αντίστοιχα.