Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το Ελληνικό – Γιατί αντιδρά η Lamda Development

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το Ελληνικό – Γιατί αντιδρά η Lamda Development
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση περιγράφει τους όρους πολεοδόμησης του Μητροπολιτικού Πάρκου, η οποία συμπίπτει στα περισσότερα με το masterplan του Ελληνικού.

Ουρανοξύστη - τοπόσημο ύψους 200 μέτρων και 64 ακόμη κτηριακές ενότητες με συνολική δόμηση 350 στρεμμάτων στην περιοχή 2.000 στρεμμάτων που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Lamda Development.

Η ΚΥΑ περιγράφει τους όρους πολεοδόμησης του Μητροπολιτικού Πάρκου, η οποία συμπίπτει στα περισσότερα με το masterplan του Ελληνικού. Αυτό όμως που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εταιρείας που ηγείται της κοινοπραξίας, η οποία έχει αναλάβει το Ελληνικό είναι η πρόβλεψη περί γνωμοδότησης του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν σε κτήρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α., ενώ απαιτείται και η έγκριση του υπουργείου για κάθε είδους έργο και μάλιστα σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του πάρκου.

Ειδικότερα η ΚΥΑ προβλέπει ότι:

-Της έναρξης οποιουδήποτε τεχνικού έργου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής προηγείται η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

-Κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός κτηριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής γνωμοδοτούν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

-Υποβάλλονται προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ οι μελέτες που αφορούν στις όποιες επεμβάσεις στο περιβάλλον των χαρακτηρισμένων κτηρίων ως νεώτερων μνημείων.

Πόσο «πράσινο» θα είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής αναπτύσσεται σε 2.000 στρέμματα στην καρδιά του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά συνολικής επιφάνειας 6.200 στρεμμάτων.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια εντός του Πάρκου θα φτάσει τα 350 στρέμματα σε 65 κτηριακές ενότητες οι οποίες θα περιλαμβάνουν διώροφα κτίσματα με ύψος έως 10 μέτρα. Εξαίρεση αποτελεί η κατασκευή ενός ουρανοξύστη με μέγιστο ύψος τα 200 μέτρα που θα κατασκευαστεί σε έκταση 61.363 τμ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 50.000 τ.μ., με μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 25.000 τ.μ.. Τα υπόλοιπα 36.363 τ.μ. θα είναι ελεύθεροι χώροι.

Στο χώρο του πάρκου περιλαμβάνονται χρήσεις όπως χώροι πρασίνου, ελεύθεροι χώροι, χώροι ήπιας αναψυχή (π.χ. παιδικές χαρές, skate park, παιχνίδια περιπέτειας), χώροι συνάθροισης κοινού (ανοικτά θέατρα, θερινοί κινηματογράφοι), υπαίθριες αγορές και εκθέσεις, γεωργικές και λοιπές αγροτικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. φυτώρια, θερμοκήπια, βοτανικοί κήποι), γωνιές ανακύκλωσης.

Επίσης προβλέπονται εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυκτήρια αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτισμός ( μουσεία, εκθεσιακοί χώροι, πολυχώροι τέχνης, συναυλιακοί χώροι) αλλά και εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εγκαταστάσεις ΑΠΕ κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider