Juncker: H Ελλάδα δοκίμασε την υπομονή όλων μας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Juncker: H Ελλάδα δοκίμασε την υπομονή όλων μας

Τo 2015 ήταν η χρονιά που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πέρασε τη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σημειώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.

Σε άρθρο-απολογισμό για την προηγούμενη χρονιά, που δημοσιεύθηκε στο project-syndicate, ο Juncker υποστηρίζει ότι η αλληλεγγύη δοκιμάστηκε σκληρά από την ελληνική κρίση, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της οποίας εξακολουθούν να υπάρχουν στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Από την αρχή της χρονιάς οι συζητήσεις με την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Πολύς χρόνος και εμπιστοσύνη χάθηκαν. Γέφυρες κάηκαν. Ειπώθηκαν λέξεις που δεν μπορούν εύκολα να παρθούν πίσω. Είδαμε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες να τίθενται αντιμέτωπες η μία της άλλης», σημειώνει ο επικεφαλής της Κομισιόν.

«Συνολικά είδαμε την Ευρώπη να κοιτά την άβυσσο. Και ήταν τότε, όταν στάθηκε στο χείλος του γκρεμού, που καταφέραμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Στο τέλος, η Ελλάδα έμεινε στην Ευρώπη, υπήρξαν δεσμεύσεις που εφαρμόζονται και τηρούνται και υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε και η εμπιστοσύνη άρχισε να ανακάμπτει. Το κλειδί τώρα είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική πλευρά με μια νέα υπηρεσία στήριξης δομικών μεταρρυθμίσεων και προσφέροντας τεχνική βοήθεια σε κάθε βήμα από αυτό που είναι ένα μεγάλο ταξίδι».

Η επόμενη δοκιμασία ήρθε από την προσφυγική κρίση η οποία συνεχίζει να δοκιμάζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο Juncker τονίζει ότι έχουν γίνει βήματα αλλά αφήνει αιχμές για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τα κράτη-μέλη.

«Σύνοδο μετά την Σύνοδο οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ δηλώνουν ότι θα στείλουν συνοριοφύλακες για να βοηθήσουν την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά μας σύνορα, ή να στείλουν οικονομική βοήθεια για να βοηθήσουμε τους γείτονες μας στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία», αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Κάθε φορά περνούν εβδομάδες χωρίς να πιάνονται οι στόχοι και να εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις. Αντί για αυτό έχουμε ένα κουραστικό παιχνίδι κατηγοριών ανάμεσα στις χώρες οι οποίες επιδίδονται σε έναν αγώνα για το ποια θα έχει το χειρότερο σύστημα ασύλου για να μην προσελκύουν μετανάστες και πρόσφυγες».

Ήρθε η ώρα να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να παρέχει συνολικές λύσεις σε προβλήματα που βιώνουν ξεχωριστά τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σημειώνει ο Junker.

«Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση είναι πολυπρόσωπη και συχνά πολύπλοκη. Δεν τα καταφέρνουμε πάντα με την πρώτη φορά. Αλλά αν έπρεπε να περιγράψω την Ευρώπη με μια μόνο λέξη αυτή θα ήταν «επιμονή». Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider