Μητσοτάκης: Στόχος η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο 48% του ΑΕΠ μέχρι το 2023

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Στόχος η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο 48% του ΑΕΠ μέχρι το 2023

Οι εξαγωγές τίθενται στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, ενώ πεποίθηση είναι ότι η συμμετοχή των εξαγωγών μπορεί να φθάσει και στο 50% του ΑΕΠ. Αυτό προέκυψε, τόσο από τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών της κυβέρνησης, όσο και από την ομιλία της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη, στο ψηφιακό συνέδριο: «Exports turn Crisis into Opportunity».

Το συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, διοργάνωσαν από κοινού, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης.

Σε ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται ότι τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των ελληνικών εξαγωγών σε μια κρίσιμη συγκυρία για την χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού εξήρε το έργο και τη συνεισφορά του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, υπογράμμισε την ανθεκτικότητα και την ευελιξία που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές ακόμη και μέσα στην πανδημία, κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν «μικρό άθλο», ενώ τόνισε πως αποτελεί εθνική στόχευση η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα, σε 48% μέχρι το 2023. Σημείωσε πως η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις και επεσήμανε πως το εξωτερικό εμπόριο, παρά τις δυσκολίες, μπορεί να γίνει το όχημα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, χαιρέτισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την χάραξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Εξαγωγές. Δήλωσε πεπεισμένη πως η συμμετοχή των εξαγωγών μπορεί να φθάσει στο 50% του ΑΕΠ, ενώ στάθηκε στη σημασία της εύρυθμης συνεργασίας των κρίκων που απαρτίζουν την αλυσίδα της εξωστρέφειας.

Στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας και την τόνωση της ρευστότητας κάτω υπό αντίξοες συνθήκες, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, με επίκεντρο τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ενώ τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ύψους 32 δισ. ευρώ) που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026.

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας που υλοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά σε 69 χώρες για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, υπογράμμισε πως δρομολογείται η ενδυνάμωση της οικονομικής διπλωματίας, ενώ προανήγγειλε την ψήφιση νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και του Enterprise Greece.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider