Στην Αθήνα σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Αθήνα σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας
Στον Έβρο θα μεταβεί ο Ζοζέπ Μπορέλ, συνοδευόμενος από τον Νίκο Δένδια.

Η άφιξη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Αθήνα συμπίπτει με ένα κύμα καταδίκης της τουρκικής συμπεριφοράς στη Λιβύη, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και με μια νέα στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ που έθεσε θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας στον Μάικ Πομπέο.

Την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα εξέφρασε χθες για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια.

Στον Έβρο σήμερα ο Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έφτασε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα και πρόκειται να επισκεφτεί σήμερα τον Έβρο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Οι δυο άνδρες θα πετάξουν με στρατιωτικό ελικόπτερο κατά μήκος των συνόρων για να επιθεωρήσουν την κατάσταση και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα δει επίσης τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Άμυνας το απόγευμα, προτού αναχωρήσει για την Κύπρο όπου θα βρεθεί αύριο για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του νησιού. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει πλήρη εικόνα των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή, αλλά θέλει να ακούσει από κοντά τις απόψεις της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, λίγες μέρες πριν την πρώτη – με φυσική παρουσία – συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, όπου έχει αποφασιστεί πως θα ασχοληθεί με την Τουρκία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις με έμφαση στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα εις βάρος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Άμεσες κυρώσεις κατά της Άγκυρας ζητά με επιστολή – καταπέλτη προς τον υπουργό εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο γερουσιαστής των δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, υπογραμμίζοντας ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο. Στην επιστολή του μάλιστα, ο γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσει, κατακεραυνώνει την Τουρκία για την στρατιωτική υποστήριξη στην Τρίπολη και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Η Τουρκία αξιοποιεί τη στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση εθνική συμφωνίας της Λιβύης για να προωθήσει μια παράνομη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων που αγνοεί όχι μόνο τους νόμιμους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά επίσης αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει ο κ. Μενέντεζ που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις ελληνικές θέσεις επανέλαβε και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη συνάντηση που είχε με το Νίκο Δένδια, τονίζοντας για μία ακόμη φορά πως τα νησιά έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider