Εντείνονται οι διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντείνονται οι διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις
Η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες για να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις

Να εντείνει τις ενέργειές της σε διπλωματικό επίπεδο ετοιμάζεται η Αθήνα ως απάντηση στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την έναξη γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενώ η Τουρκία απειλεί με έρευνες και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle πλέει προς την περιοχή για ασκήσεις νότια της Κρήτης με μονάδες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Οι ασκήσεις είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με τη Real News το Charles De Gaulle θα αποπλεύσει στη συνέχεια με προορισμό την Κύπρο και το οικόπεδο 8 στο οποίο θα κάνει γεωτρήσεις το Γιαβούζ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός εθνικής άμυνας έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι υπό εξέταση είναι όλα τα σενάρια ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. «H κόκκινη γραμμή είναι να κάνουμε ότι χρειαστεί(…)Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και αυτό σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ασφαλώς και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής. Το τι και το πως αφήστε το στους ειδικούς», είπε χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος από την Κοζάνη.

Οι κοινές ασκήσεις των πολεμικών ναυτικών Ελλάδας - Γαλλίας συμπίπτουν με την συνάντηση την Τετάρτη στο Παρίσι του πρωθυπουργού με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε συνεπή υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων, ενώ και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας με συνέντευξή του στην Καθημερινή δήλωσε πως «Ουδεμία απειλή κατά της Κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή. Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υπσοτηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών».

Εκτός από την άφιξη του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle, στον Πειραιά βρίσκεται και ένα ακόμα γαλλικό πολεμικό πλοίο μεταφοράς ελικοπτέρων, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχει σε ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη - Δένδια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Παρίσι μεθαύριο και θα θα συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν που έχει αποδειχθεί θερμότερος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων και ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Αθήνας στην καταδίκη του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας-Παρισιού, είναι άλλωστε ανοιχτοί παγίως. Η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο. Η Αθήνα βλέπει και κινήσεις έμπρακτης στήριξης από το Παρίσι, όπως η κοινή πορεία της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και ο κατάπλους στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Αλλά και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας πρόκειται να συνεχίσει το διπλωματικό του σαφάρι στην προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης της Άγκυρας. Μετά τα ταξίδια σε Βεγγάζη, Κάιρο, Μαρόκο, Ριάντ και Αμπου Ντάμπι αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, θα ανοίξει νέος γύρος ταξιδιών με προορισμό την Τυνησία, την Αλγερία αλλά και την Ισπανία που έχει παραδοσιακή αμυντική συνεργασία με την Άγκυρα. Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με Αραβικές χώρες αλλά και χώρες που παίζουν ρόλο στην περιοχή ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση με την Άγκυρα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider