Το σχέδιο της ΝΔ για να μην «σκάσει» στα χέρια της η ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο της ΝΔ για να μην «σκάσει» στα χέρια της η ΔΕΗ
Το σχέδιο της ΝΔ για τη ΔΕΗ μετά τα ζοφερά οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης και τους φόβους για τη βιωσιμότητά της.

Ήταν μέσα Μαϊου του 2018, όταν το φως δημοσιότητας έβλεπε μια ζοφερή έκθεση της ελεγκτικής Mc Kinsey αναφορικά με την προοπτική βιωσιμότητας της ΔΕΗ. Το συμπέρασμα: η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ήταν ένα «κουφάρι». Έναν χρόνο μετά, οι πιο δυσμενείς προβλέψεις των αξιολογητών της εταιρείας επιβεβαιώθηκαν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2018: η εταιρεία, μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες, γράφει ζημιές 900 εκ. ευρώ.

Το θέμα έχει διπλή διάσταση: ουσιαστική, αλλά και πολιτική. Στην έκθεση της Ernst and Young που έκανε τον λογιστικό έλεγχο αναφέρεται μεν ότι η βιωσιμότητα της επιχείρησης είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες, αλλά από εκεί και πέρα, γαία πυρί μειχθήτω. Κάπως έτσι, πάμε και στην πολιτική διάσταση του ζητήματος. Πέραν του πώς μια εταιρεία κερδοφόρα και με δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά έγινε από κερδοφόρα στο τέλος του 2014 τόσο ζημιογόνα μέσα σε ελάχιστα χρόνια, το ζήτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα και αυτό αφορά πρωτίστως την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Εφόσον αυτή είναι η ΝΔ, τότε η ΔΕΗ είναι από τώρα μια πρώτου μεγέθους βόμβα στα χέρια της. Ήδη, πάντως, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν συνέπειες. Η έκπτωση συνέπειας μειώθηκε στο 10% από το 15% του τιμολογίου. Ο δε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Διονύσης Παναγιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του τιμολογίου του ρεύματος, κάτι που σαφώς και θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τα νοικοκυριά. Από την άλλη, δε, αν δεν βρεθούν πόροι, τότε ελλοχεύει άμεσος κίνδυνος για το μέλλον της εταιρείας.

«Η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει τη ΔΕΗ να χρεοκοπήσει. Η ΝΔ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», έλεγε πέρυσι, τέτοια εποχή, ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει ήδη ένα σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, με πρώτο στόχο τη διασφάλιση της επιβίωσης της επιχείρησης, σε δεύτερο χρόνο της εξυγίανσής της και, εν συνεχεία, την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, έχει τονίσει ότι αρχικά, άμεσες κινήσεις για τη σωτηρία της επιχείρησης και ενίσχυση της εισπραξιμότητας ου επλήγη από τη λογική του «δεν πληρώνω», με παράλληλη προστασία των πραγματικά αδυνάμων, εν συνεχεία εκσυγχρονισμός της λειτουργικής και διοικητικής δομής της ΔΕΗ με βάση τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας και, τέλος, εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την ανάπτυξη της εταιρείας, ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να βρεθεί. Παράλληλα, η ΝΔ έχει μιλήσει για προώθηση της ιδιωτικοποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ, σε αντίθεση με την ιδιωτικοποίηση που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να τονωθούν τα έσοδα της ΔΕΗ. Βεβαίως, προς ιδιωτικοποίηση θα πάνε και οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, τις οποίες η κυβέρνηση απέτυχε να ιδιωτικοποιήσει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μπορεί, συνεπώς, η επικαιρότητα εσχάτως να περιστρέφεται γύρω από τον κ. Πολάκη, αλλά στη ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αφήνει πίσω της «νάρκες» πριν την αποχώρησή της. Νάρκες που θα κληθεί να αφοπλίσει μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όμως, θα έχει πλείστα όσα ανοιχτά μέτωπα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider