Στον «αέρα» το θέμα ανάκτησης ενισχύσεων από τους αγρότες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «αέρα» το θέμα ανάκτησης ενισχύσεων από τους αγρότες

Στον «αέρα» βρίσκεται για την ώρα το θέμα της ανάκτησης των ενισχύσεων ύψους 327 εκατ. ευρώ που έλαβαν 700.000 Έλληνες αγρότες από το «πακέτο Χατζηγάκη» και κρίθηκαν παράνομες από την Κομισιόν καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια τελική απόφαση.

Όπως είναι γνωστό η Κομισιόν απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση την ανάκτηση των ποσών διαφορετικά κινδυνεύει με υψηλά πρόστιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι να μειωθούν τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν καθώς και να περιορίστεί την επιβάρυνση των αγροτών ανάλογα με το ύψος της ενίσχυσης που έλαβαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ από το πακέτο Χατζηγάκη περίπου 270.000 αγρότες πήραν ποσά κάτω των 100 ευρώ, ενώ 80 μεγαλοαγρότες πήραν από 30.000 έως 100.000 ευρώ. Επίσης πάνω από 429.000 αγρότες πήραν έως 500 ευρώ.

Το θέμα επανήλθε την Τρίτη στο προσκήνιο με αφορμή το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες που κατατέθηκε στη Βουλή και ο κ. Αποστόλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι «σχετικά με τις ανακτήσεις και ειδικά τις ανακτήσεις από τοπακέτο Χατζηγάκη για τις οποίες μας πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει σήμερα κάποια απόφαση τελική. Σε αυτήν την πίεση που μας ασκείται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μειώσουμε τα ποσά και να διαπραγματευθούμε το θέμα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχουμε μπροστά μας έναν "μαραθώνιο" διαπραγματεύσεων ώστε να απαλύνουμε και να μηδενίσουμε, αν είναι δυνατόν, την υποχρέωση ανακτήσεων».

Αναφορικά με τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «δεν είναι δικό μας το "πακέτο Χατζηγάκη", άλλοι έχουν τις βαρύτατες ευθύνες. Επιτέλους όλοι αυτοί που έφτασαν τον αγροτικό χώρο να έχει αυτές τις συνέπειες πρέπει και οι ίδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους…οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο, αν τυχόν προκύψει τέτοιο θέμα και όποτε προκύψει, θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή. Όχι να μας ζητάνε και τα ρέστα εκείνοι που δημιούργησαν τα ζητήματα αυτά με τις ανεύθυνες και καταστροφικές επιλογές τους».

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ήδη ο νόμος που προβλέπει πως γίνονται οι ανακτήσεις και προβλέπει διαδικασίες πολύ αυστηρές. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις από τους αγρότες, αυτές να γίνονται όχι με την αυστηρή διαδικασία που προβλέπει σήμερα ο νόμος, αλλά με άλλη διαδικασία, ηπιότερη, σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράψει μια υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί τότε από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider