Berenberg: Θα απαιτηθούν δύο χρόνια για να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Berenberg: Θα απαιτηθούν δύο χρόνια για να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία
«Η ανάκαμψη θα έρθει, αλλά θα είναι οριακή και θα απέχει από τα προ κρίσης κορονοϊού επίπεδα», επισημαίνουν οι κορυφαίοι αναλυτές της Berenberg, Holger Schmieding και Kallum Pickering.

Η βίαιη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει προκαλέσει η «καταιγίδα» του κορονοϊού θα δώσει τη σκυτάλη στην ανάκαμψη. Ωστόσο, η ανάκαμψη στην Ευρώπη – και δη στα ΑΕΠ Ευρωζώνης και Βρετανίας – μπορεί να χρειαστεί έως και δύο χρόνια. Μπορεί να απαιτηθούν έως και 24 μήνες, προκειμένου οι οικονομίες να επιστρέψουν στα προ κορονοϊού επίπεδα.

Τα ανωτέρω προβλέπουν οι αναλυτές της Berenberg, σε πρόσφατη έκθεσή τους για την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

«Η ανάκαμψη θα έρθει, αλλά θα είναι οριακή και θα απέχει από τα προ κρίσης κορονοϊού επίπεδα», επισημαίνουν οι κορυφαίοι αναλυτές της Berenberg, Holger Schmieding και Kallum Pickering. «Η ανάκαμψη θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν, σε άμεση συνάρτηση με την πορεία του ιού στο μέλλον. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα είναι σε θέση να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 σχεδόν δύο χρόνια μετά την τωρινή περιπέτεια», τονίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2019, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί μόλις 0,1%, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων που επικρατούσαν στον πλανήτη και της αβεβαιότητας που γεννούσε το Brexit. To 2018, η ευρωπαϊκή οικονομία είχε «τρέξει» με ρυθμό 1,9% και το 2017 με 2,4%.

Ποιες χώρες έχουν πληγεί περισσότερο

Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το σαρωτικό «πέρασμα» της πανδημίας είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, οι οποίες αποτελούν και τις «ατμομηχανές» ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ωστόσο, πλέον οι προβλέψεις αξιωματούχων, οικονομολόγων και αναλυτών κάνουν λόγο για μεγάλη ύφεση.

Για την Ιταλία, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε ύφεση ακόμη και 6% το 2020, ενώ και στη Γερμανία οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση έως και 5,4% εφέτος.

Οι αναλυτές της Berenberg χαρακτηρίζουν την πανδημία του κορονοϊού μια «σοβαρή και ασυνήθιστη επείγουσα κατάσταση», ενώ παραδέχονται ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την προσφορά και τη ζήτηση σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, όσο η νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πολιτική, κινηθούν σε ρυθμούς «whatever it takes» (ό,τι χρειαστεί), τόσο πιο εύκολο θα είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, λόγω πανδημίας. «Αμέσως μόλις η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο και χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, τότε θα αρχίσουν και οι οικονομίες να παίρνουν τα πάνω τους», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τους Schmieding και Pickering, το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση του lockdown στην Ευρώπη έως και οκτώ εβδομάδες, με προοπτική να αρθεί σταδιακά προς τα τέλη Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider