Ευρωπαϊκά ομόλογα 15,6 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ σε δύο μέρες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκά ομόλογα 15,6 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ σε δύο μέρες
Η ΕΚΤ θα μπορούσε σε μηνιαία βάση να ξεπεράσει σε αγορές ομολόγων μέσω του PEPP τα 150 δισ. ευρώ.

Ευρωπαϊκά ομόλογα συνολικού ύψους 15,6 δισ. ευρώ αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης PEPP, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα.

Ο συνολικός όγκος των ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ αντιστοιχεί σε διάστημα δύο ημερών. Σύμφωνα με διεθνείς αναλύτες σε ένα ακραίο σενάριο το ποσό αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 39 δισ. ευρώ την εβδομάδα ή τα 150 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, σε υψηλά πενταετίας έφτασαν οι συνολικές αγορές περιουσιακών στοιχείων σε εβδομαδιαία βάση από την ΕΚΤ στα 40 δισ. ευρώ.

Οι αγορές στοιχείων του ενεργητικού μέσω του υφιστάμενου προγράμματος APP (Asset Purchase Programme) που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων του ενεργητικού του δημόσιου τομέα στις δευτερογενείς αγορές (PSPP), το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών (CBPP3), το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABSPP) και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του εταιρικού τομέα (CSPP), αυξήθηκαν κατά 24 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει για το PEPP

Το πρόγραμμα «μαμούθ» ύψους 750 δισ. ευρώ με την ονομασία Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) στοχεύει στην πρόσθετη αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Στο πρόγραμμα που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα μέσω του waiver, με την ΕΚΤ να αγοράζει μέχρι και 16 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος το 2020 (με βάση το 33% του χρέους μιας χώρας).

Ωστόσο με την ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να άρει το όριο του 33% το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί δυνητικά.

Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP). Για τις αγορές κρατικών ομολόγων, θα εξακολουθήσει να ισχύει το capital key των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider