Εγκρίθηκε από τον ESM η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκρίθηκε από τον ESM η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
«Η πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον ESM» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Πράσινο φως» στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ έδωσε ο ESM.

Η απόφαση του ESM σχετίζεται με την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ, χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα να αποπληρώσει κατ' αναλογία τον ESM/EFSF, όπως προβλέπει η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρας μας με τους Θεσμούς.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως «η πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον ESM. Θα δημιουργήσει εξοικονόμηση για την Ελλάδα καθώς η χώρα μπορεί να δανειστεί τώρα με χαμηλότερο κόστος από αυτό που έχει η δόση που θα εξοφληθεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει την βιωσιμότητα χρέους της χώρας και θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις διεθνείς αγορές. Αυτά τα οφέλη, τα οποία θα γίνονταν πραγματικότητα με την παραίτηση του ESM και του EFSF από τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση των ESM και EFSF ως κύριων πιστωτών της Ελλάδας».

Τέλος, στην ανακοίνωση του ESM υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στον ESM/EFSM επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους των εκκρεμών δανείων προς το ΔΝΤ ύψους 2,7δισ. Χωρίς της άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής των δανείων προς τον ESM/EFSF η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει ταυτόχρονα 52,2 δισ. προς τον ESM και EFSF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider