Αναδρομικές αυξήσεις για πάνω από 450.000 συνταξιούχους επικουρικής

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικές αυξήσεις για πάνω από 450.000 συνταξιούχους επικουρικής
Περίπου το 1/3 όσων λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις θα δει αυξήσεις της τάξης του 30%, οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης των 52 ευρώ το μήνα θα δουν στην επικουρική τους σύνταξη πάνω από 465.112 συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ, των οποίων η σύνταξη μειώθηκε τον Ιούνιο του 2016.

Η αύξηση ετησίως φτάνει στα 630 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ το συνολικό κόστος της κυμαίνεται κοντά στα 300 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, περίπου το 1/3 όσων λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις θα δει αυξήσεις της τάξης του 30%, οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Έως ότου ολοκληρωθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (αναμένεται μέσα στον χειμώνα), οι συντάξεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται ως έχουν, αλλά θα δοθούν αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους από 4 Οκτωβρίου, καθώς ισχύουν από την στιγμή της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ που ακυρώνει το προηγούμενο καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου.

Η απόφαση - καταπέλτης του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον υπολογισμό τόσο των νέων
επικουρικών (λόγω έλλειψης αναλογιστικής μελέτης), όσο και τον επανυπολογισμό των παλαιών, ακυρώνοντας στην ουσία τις μειώσεις που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 σε όσους συνταξιούχους το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ήταν άνω των 1.300 ευρώ.

Το κόστος των αυξήσεων υπολογίζεται σε 292,87 εκατ. ευρώ τον χρόνο και θα καλυφθεί από την περιουσία του υπερεπικουρικού Ταμείου, όπως προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και από τον προυπολογισμό, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι η υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση βρίσκεται υπό την εγγύηση του κράτους, το οποίο οφείλει να καλύπτει τα ελλείμματα του Ταμείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider