Μείωση επιτοκίων: Τι απαντά ο Ντράγκι στο tweet του Τραμπ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση επιτοκίων: Τι απαντά ο Ντράγκι στο tweet του Τραμπ
Οργισμένη ανάρτηση στο Twitter έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Τι απάντησε ο «Σούπερ Μάριο».

Να επικρίνει, με σφοδρό τρόπο, την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έσπευσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις από τη Φρανκφούρτη για μείωση επιτοκίων και επαναφορά του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

«Η ΕΚΤ, ενεργώντας γρήγορα, μείωσε το επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης. Προσπαθούν -και καταφέρνουν- να υποτιμούν το ευρώ έναντι του ΠΟΛΥ ισχυρού δολαρίου πλήττοντας τις αμερικανικές εξαγωγές... Και η Fed μένει άπραγη, άπραγη, άπραγη. Αυτοί πληρώνονται για να δανείζονται χρήματα και εμείς πληρώνουμε τόκους!», είναι το οργισμένο Tweet που ανήρτησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς σχολιάζει την ανάρτηση, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη, ο «Σούπερ Μάριο» ήταν εγκάθετος: «η αποστολή μας είναι να διαφυλάσσουμε τη σταθερότητα των τιμών, η πολιτική μας δεν στοχεύει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τελεία και παύλα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ντράγκι: Το πακέτο μέτρων είναι δυναμικό, τώρα και στο μέλλον

draghi

Πεπεισμένος για την ισχύ του πακέτου μέτρων υποστηρικτικής πολιτικής που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει νέο κύκλο επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, εμφανίστηκε ο Ντράγκι.

Όπως διευκρίνισε στους δημοσιογράφους, η απόφαση για λήψη των μέτρων τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν ομόφωνη και δεν υπήρξε καμία αμφιβολία από κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Επισήμανε δε ότι τα μέτρα δεν έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, καθώς «έχουμε το περιθώριο να τα διατηρήσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να θέσουμε τον χρονικό ορίζοντα».

Στην ερώτηση γιατί οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του QE είναι συντηρητικές, ενώ η αγορά ανέμενε πιο γενναιόδωρο πλαφόν, και μήπως αυτό έγινε για να έχει η Κριστίν Λαγκάρντ περιθώριο κινήσεων, ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι «δεν λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με γνώμονα τη διαδοχή μου αλλά με βάση αντικειμενικά στοιχεία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider