Τράπεζα Πειραιώς: Η διεθνής αναταραχή ανέκοψε τη θετική τάση των ελληνικών ομολόγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Η διεθνής αναταραχή ανέκοψε τη θετική τάση των ελληνικών ομολόγων
Τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν στη δίνη της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία.

Το περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας που επικρατεί στις αγορές δεν άφησε ανεπηρέαστη την αγορά των ελληνικών ομολόγων, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, στην τελευταία έκθεσή τους «Greek Fixed Income Monitor» για τον μήνα Απρίλιο.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν, τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν στη δίνη της αβεβαιότητας που έχει επισκιάσει την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το Τμήμα Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς, ισχυρή ανοδική τάση καταγράφηκε τον Απρίλιο στην ελληνική αγορά ομολόγων με τον Δείκτη Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς να σημειώνει στα τέλη Απριλίου άνοδο της τάξης του 2,63% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημείωσε κέρδη της τάξης του 9,23% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Ωστόσο, η αναταραχή που προκάλεσε στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές η επιδείνωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Αμερικής-Κίνας ανέκοψε τη θετική τάση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αναλυτικά, ο Δείκτης έφτασε το ιστορικό υψηλό των 538,4 μονάδων (24 Απριλίου) ύστερα από τις αναφορές για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ αλλά και την ενδεχόμενη έκδοση νέου 7-ετούς ομολόγου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Παρόλα αυτά η διατήρηση – παρά τις προσδοκίες για αναβάθμιση – της πιστωτικής αξιολόγησης του οίκου S&P στο Β+ με θετικές προοπτικές αλλά και το κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με την επιβολή δασμών στις κινέζικες εισαγωγές επανέφερε τον Δείκτη κοντά στις 530 μονάδες στις αρχές Μαΐου.

Με σημαντικά κέρδη κινήθηκε η ελληνική 10ετία τον Απρίλιο με την απόδοση στην λήξη να σημειώνει πτώση της τάξης των 37 μονάδων βάσης στο 3,35%. Παρομοίως, η 5ετία κατέγραψε κέρδη με την απόδοση να σημειώνει πτώση στο 2,24%, δηλαδή 34 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με την απόδοση στο τέλος Μαρτίου.

Ως αποτέλεσμα αυτής της θετικής δυναμικής, η καμπύλη επιτοκίων μετατοπίστηκε προς τα κάτω κατά περίπου 20-50 μονάδες βάσης για τις λήξεις 2-10 ετών με τον πιστωτικό κίνδυνο, ωστόσο, να παραμένει υψηλός καθώς οι αγορές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές εν μέσω ενός ευμετάβλητου διεθνούς περιβάλλοντος.

Το περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας στις αγορές δεν άφησε ανεπηρέαστη την αγορά ελληνικών εταιρικών ομολόγων με τα δύο ομόλογα της Intralot στον Δείκτη να σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων έμεινε σχεδόν αμετάβλητος από τα τέλη του προηγούμενου μήνα στις 134,7 μονάδες καθώς ενώ έφτασε το επίπεδο των 135,6 μονάδων (15 Απριλίου) κατέγραψε σημαντική πτώση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Παρομοίως, η μεσοσταθμική απόδοση του Δείκτη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαρτίου στο 3,7%.

Στο κλίμα αβεβαιότητας συνέβαλαν και τα αντίθετα σήματα που κατέγραψαν ο δείκτης PMI στην μεταποίηση και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ESI τον Απρίλιο. Αναλυτικά, οι οικονομικές προσδοκίες σύμφωνα με τον δείκτη ESI σημείωσαν πτώση κατά 1 μονάδα στο 100,3 ενώ βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης PMI για την ελληνική μεταποίηση στις 56,6 μονάδες σε σχέση με το επίπεδο των 54,7 μονάδων του προηγούμενου μήνα.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δείκτης του επιπέδου ρευστότητας στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων ο οποίος κατέγραψε οριακή αύξηση (επιδείνωση) της τάξης του 3,15%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider