Μετοχές και ομόλογα «απογειώνουν» το επενδυτικό κλίμα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετοχές και ομόλογα «απογειώνουν» το επενδυτικό κλίμα
Στο επίκεντρο του ανοδικού σπιράλ βρίσκονται οι τραπεζικοί τίτλοι με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει ράλι 45% από την αρχή του έτους.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών βρίσκεται η επενδυτική ψυχολογία τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει υψηλό εννέα μηνών και τις τιμές των ομολόγων να βρίσκονται σε υψηλό 13 ετών.

Στο επίκεντρο του ανοδικού σπιράλ βρίσκονται οι τραπεζικοί τίτλοι με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει ράλι 45% από την αρχή του έτους, έναντι κερδών 24,8% που σημειώνει ο Γενικός Δείκτης το ίδιο διάστημα.

«Οι τράπεζες, παρά τις δυσκολίες που έχουν στο θέμα της απεμπλοκής τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δυναμώνοντας τις αποτιμήσεις και τις αντοχές του Δείκτη στις φάσεις της διόρθωσης», σχολιάζει ο υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποχώρηση των ελληνικών επιτοκίων έχει παίξει σαφώς τον πρωτεύοντα ρόλο, καθώς η τάση παρατηρείται σε όλες τις διάρκειες. «Οι πρόσφατες εκδόσεις εντόκων γραμματίων τόσο σε τρίμηνη όσο και σε εξάμηνη διάρκεια κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις», τονίζει.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Die Welt , «στις αγορές η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά να δανειστεί φθηνότερα από τις ΗΠΑ… Μα είναι δυνατόν;». «Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,17%, από το 2,29% που πωλούνται αμερικανικές μετοχές με την ίδια διάρκεια. Αν πρέπει να αποδειχθεί ότι η τρέλα έχει χτυπήσει τις αγορές, τότε τα ελληνικά ομόλογα είναι ένα καλό παράδειγμα!», δηλώνει ο Άλμπερτ Έντουαρτς της Societe Generale.

Κερδοφόρες 9 στις 10 εισηγμένες εταιρείες

Εξηγεί δε ο κ. Χατζηδάκης ότι υποστηρικτικά στην άνοδο της αγοράς έχουν λειτουργήσει και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών καθώς στο 30% του συνόλου που έχουν ανακοινώσει μεγέθη το 87% εμφανίζει κερδοφόρο αποτέλεσμα. Σε αυτό το δείγμα εκτός από την πληθωρική εικόνα των κερδοφόρων εταιριών, ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 11%, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 1,9% και η καθαρή κερδοφορία έχει βελτιωθεί κατά 13%.

Το πλήθος των εισηγμένων που έχει ανακοινώσει μέρισμα για την χρήση αναμένεται να ξεπεράσει τις 50 εταιρίες διατηρώντας στην χειρότερη περίπτωση την περυσινή καλή εικόνα. «Τα καλά μερίσματα είναι ένας επιπλέον λόγος για την κινητικότητα πολλών κωδικών οι οποίοι εστιάζουν σε κινήσεις διμήνου όταν και πληρώνονται τα περισσότερα από τα προαναγγελθέντα μερίσματα», επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι από κάθε άποψη καθοριστική των προθέσεων των «δυνατών χεριών» της αγοράς. Η ερχόμενη Παρασκευή είναι αργία λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας του καθολικού Πάσχα. Ωστόσο το κλείσιμο των παραγώγων για το μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 18/4.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider