Από την Κίνα φέρνει τα δώρα ο Άγιος Βασίλης

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από την Κίνα φέρνει τα δώρα ο Άγιος Βασίλης
Το 86% των παιχνιδιών που εισάγονται στην Ευρώπη είναι από την Κίνα.

Εκτός από τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, τα παιχνίδια είναι σημαντικά και για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η εν λόγω βιομηχανία προσφέρει 50.000 θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες από τις εταιρείες είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Ωστόσο, τους κανόνες στο παιχνίδι τους καθορίζει η Κίνα, η οποία κατέχει μερίδιο εξαγωγών μεγαλύτερο από 86%. Η Ευρώπη έρχεται δεύτερη και καταϊδρωμένη με μόλις 4,6% και ακολουθούν το Βιετνάμ με 3%, το Χονγκ Κονγκ και η Ινδονησία με άθροισμα 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι οι 28 χώρες εισάγουν παιγνίδια αξίας 7,4 δισ. ευρώ και εξάγουν παιγνίδια αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Η αξία των παιγνιδιών που διατίθενται στην αγορά έχει αυξηθεί κατά 41% την τελευταία δεκαετία, όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Eurostat με στοιχεία από το 2017.

Περίπου το ένα τέταρτο από τις εισαγωγές παιγνιδιών απορροφώνται από τη Βρετανία 26%, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 15% και την Ολλανδία με 11%.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εξάγουν κυρίως στις ΗΠΑ, στην Ελβετία (15% και οι δύο χώρες μαζί) και στη Ρωσία 14%. ΟΙ τρεις αυτές χώρες καλύπτουν περίπου τις μισές εξαγωγές.

Τα μισά από τα εξαγόμενα παιγνίδια προέρχονται από την Τσεχία 25% και τη Γερμανία 21%.

Η Ελλάδα εισάγει ετησίως παιγνίδια αξίας 103,5 εκατ. ευρώ, με εξαγωγές που ανέρχονται στα 12,74 εκατ. ευρώ.

EU TOys

2.500 ελληνόπουλα τραυματίζονται από παιχνίδια

Πριν επιλέξει κάποιος να ικανοποιήσετε το αίτημα του παιδιού του για κάτι που έχουν όλοι οι φίλοι του ή κάτι που είδε στην τηλεόραση, θα πρέπει να σκεφτεί την ασφάλεια.

Η λέξη «ασφάλεια» δεν είναι διόλου τυχαία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, σχεδόν 2.500 Ελληνόπουλα τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα παιχνίδια τους, κυρίως επειδή αυτά είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους ή επειδή τα χρησιμοποιούν χωρίς επίβλεψη από έναν ενήλικα.

Επτά στα δέκα από αυτά τα παιδιά έχουν ηλικία κάτω των 5 ετών, ενώ τα τρία στα δέκα ατυχήματα συμβαίνουν με παιχνίδια που έχουν μπίλιες ή μικρά κομμάτια τα οποία καταπίνουν συνήθως τα παιδιά. Δύο στα δέκα, εξάλλου, οφείλονται σε πτώσεις από τρίκυκλα, πατίνια ή άλλα παιδικά οχήματα. Αρκετά συχνά είναι επίσης τα ατυχήματα με αυτοκινητάκια, μπαλόνια, κούκλες, σκοινάκια, ακόμα και με τις μπάλες και τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου!

Και μετά, είναι η καταλληλότητα του παιχνιδιού. Όπως εξηγεί η δρ Σύνθια Ντένισον Χέινς, επίκουρη καθηγήτρια στην Σχολή Κοινοτικής & Οικογενειακής Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις, τα παιχνίδια είναι κάτι περισσότερο από αντικείμενα – και παρότι πρέπει να ψυχαγωγούν τα παιδιά, πρέπει και να επιτελούν τον ρόλο τους ως εργαλεία αναπτυξιακής μάθησης. «Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνική, ψυχική, σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών», τονίζει.

Για να επιλέξετε σωστά, λοιπόν, ένα παιχνίδι θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφθείτε τι θα αρέσει στο παιδί αναλόγως με την προσωπικότητα, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του και, ασφαλώς, να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές γι’ αυτό.

Στο θέμα της ασφάλειας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα παιχνίδι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού, το οποίο οπωσδήποτε θα φέρει τη σήμανση CE και θα το προμηθευτείτε από αξιόπιστο κατάστημα ή σημείο πώλησης. Επιπλέον, θα πρέπει να αναγράφει σε ποια ηλικιακή ομάδα απευθύνεται.

Ο παράγοντας «ηλικία» είναι πολύ σημαντικός για τα μικρά παιδιά, διότι αναλόγως με το στάδιο της ανάπτυξής τους πρέπει να ενθαρρύνουμε ορισμένες πλευρές της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider