Ανταλλαγή κρατουμένων ΗΠΑ - Ιράν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανταλλαγή κρατουμένων ΗΠΑ - Ιράν

Συνάντηση στη Βιέννη έχουν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry και ο Ιρανός ομόλογός του Javad Zarif, μετά την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων μεταξύ του Ιράν και των δυτικών δυνάμεων για την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεσή της η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν από τον OHE, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, διοικητικά στελέχη των εταιρειών Shell και Total έχουν σταλεί στην Τεχεράνη εν όψει της άρσης των κυρώσεων, ενώ την Κυριακή θα συναντηθούν με αξιωματούχους της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC) και της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Τάνκερ (NITC). Βέβαια από πλευράς της η εταιρεία Shell διέψευσε ότι έχει σταλεί εκπρόσωπος στην Τεχεράνη εν όψει της άρσης των κυρώσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να ανεβάσει την παραγωγή πετρελαίου. Μάλιστα τα θετικά μηνύματα από την Τεχεράνη φαίνεται να έσπασαν ξανά την εβδομάδα που μας πέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 30 δολαρίων/βαρέλι το αργό, κατά τις επιταγές της Δύσης, που ανοίγει το δρόμο για άρση κυρώσεων στις εξαγωγές.

Το πράσινο φως από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα σημάνει την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από την Τεχεράνη κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια ημερησίως, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την υπερπροφορά πετρελαίου και πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές.

Ταυτόχρονα οι δύο χώρες, Αμερική και Ιράν, προχώρησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, o ιρανοαμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post Jason Rezaian ο ιρανοαμερικανός χριστιανός πάστορας Saeed Abedini και ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Amir Hekmati είναι οι τρεις από τους τέσσερις Ιρανούς που φέρουν διπλή υπηκοότητα αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι από την Τεχεράνη στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων. Λίγο νωρίτερα, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης, Abbas Jaafari, είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση τεσσάρων Ιρανών κρατούμενων με διπλή υπηκοότητα χωρίς όμως να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA, μετέδωσε ότι «ο εισαγγελέας Abbas Jaafari δήλωσε στο IRNA ότι τέσσερις ιρανοαμερικανοί κρατούμενοι με διπλή υπηκοότητα, που ήταν φυλακισμένοι στο Ιράν, θα ανταλλαγούν με 7 Ιρανούς πολίτες που βρίσκονται σε φυλακές στις ΗΠΑ». Η συμφωνία αυτή για την ανταλλαγή κρατουμένων περιλαμβάνει ρήτρα βάσει της οποίας οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να ζητούν την έκδοση 14 Ιρανών που κατηγορούνται για ανάμειξη στην αγορά όπλων στις ΗΠΑ για να εφοδιάσουν το Ιράν, πρόσθεσε το IRNA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider