Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο «ενοσχηστρωτής» της μεγαλύτερης επενδυτικής απάτης στην ιστορία των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο «ενοσχηστρωτής» της μεγαλύτερης επενδυτικής απάτης στην ιστορία των ΗΠΑ
Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Μπέρνι Μέιντοφ, σε φυλακή των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το AP. 

Πέθανε στη φυλακή, σε ηλικία 82 ετών, ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο επενδυτής που το 2009 ομολόγησε την ενοχή του για την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης στην αμερικανική ιστορία έχοντας επιφέρει ζημιές δισεκατομμυρίων σε άλλους επενδυτές, μεταδίδει το The Associated Press, επικαλούμενο πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο θάνατος προκλήθηκε από φυσικά αίτια.

Ο Μέιντοφ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 150 ετών, μετά την ομολογία του το 2009 ότι είχε εξαπατήσει επενδυτές μέσω μιας πυραμίδας Ponzi που άφησε πίσω της ζημίες ύψους 64,8 δισ. δολαρίων. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Πέρυσι, οι δικηγόροι του Μέιντοφ κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης, λέγοντας ότι υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και άλλες χρόνιες ιατρικές παθήσεις, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε.

Στα θύματα περιλαμβάνονται ο διάσημος σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο ηθοποιός Κέβιν Μπέικον, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Έλι Βάισελ, αλλά και άλλοι επενδυτές.

«Ήταν όλα ένα μεγάλο ψέμα»

Ο Μέιντοφ ξεκίνησε το σχήμα Ponzi στις αρχές του 1970, εξαπατώντας 37.000 ανθρώπους σε 136 χώρες για τέσσερις δεκαετίες. Το σχέδιο κατέρρευσε στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και ο ίδιος συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου του 2008. Την προηγούμενη ημέρα είχε ομολογήσει την απάτη στους δύο γιους του, Μαρκ και Άντριου, οι οποίοι ειδοποίησαν τις αστυνομικές αρχές.

Στις 12 Μαρτίου 2009, ομολόγησε την ενοχή του για 11 ομοσπονδιακά εγκλήματα και τρεις μήνες αργότερα καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή: 150 χρόνια φυλάκισης και αποζημίωση 170 δισ. δολαρίων. Στο δικαστήριο, επέμεινε ότι ήταν όλα δική του ιδέα, ότι η οικογένειά του δεν ήξερε τίποτα.

Ξεκίνησε την οικονομική του καριέρα στα 22 με 5.000 δολάρια που είχε μαζέψει από δουλειές που έκανε το καλοκαίρι. Ίδρυσε την Bernard Madoff Investment Securities το 1960. Η εταιρεία του εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους market makers συνδυάζοντας αγοραστές με πωλητές μετοχών ενώ ο ίδιος διέτελεσε πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Nasdaq.

Η εταιρεία ελέγχθηκε 8 φορές από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επειδή σημείωνε εξαιρετικές αποδόσεις. Το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008 ώθησε πολλούς επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από επισφαλείς τοποθετήσεις. Η αδυναμία του Madoff να καλύψει αίτημα 7 δισ. δολαρίων στους πελάτες του ήταν η αρχή της αποκάλυψης του σκανδάλου που ολοκληρώθηκε με τη σύλληψη του στις 11 Δεκεμβρίου από αξιωματικούς του FBI.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μέιντοφ αμέσως μετά τη σύλληψή του παραδέχτηκε χωρίς περιστροφές το σχέδιό του που συνοψίστηκε στη φράση του «ήταν όλα ένα μεγάλο ψέμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider