ΕΚΤ: «Φρένο» στην άνοδο των αποδόσεων έως ότου η οικονομία ανακάμψει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Φρένο» στην άνοδο των αποδόσεων έως ότου η οικονομία ανακάμψει
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να ανακόψει την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων έως ότου η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμψει από τα χτυπήματα της πανδημίας και είναι έτοιμη να αντέξει υψηλότερο κόστος δανεισμού.

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να ανακόψει την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων έως ότου η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμψει από τα χτυπήματα της πανδημίας και είναι έτοιμη να αντέξει υψηλότερο κόστος δανεισμού, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξη του την Τρίτη.

Η ΕΚΤ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων για τους επόμενους τρεις μήνες για να αντισταθμίσει μια άνοδο τις αποδόσεις, την οποία οι αξιωματούχοι της θεωρούν τουλάχιστον εν μέρει αδικαιολόγητη καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να πλήττεται από την πανδημία της COVID-19.

«Ο στόχος μας είναι βασικά να διασφαλίσουμε ότι οι καμπύλες αποδόσεων, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των γενικών χρηματοδοτικών συνθηκών, δεν θα μετακινηθούν πριν από την οικονομία», τόνισε ο Λέιν.

Με την ΕΚΤ να βρίσκεται στο μέσο μιας επανεξέτασης της στρατηγικής της, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Φίλιπ Λέιν, πρόσθεσε ότι υπάρχει μία «ισχυρή λογική» στην ανακοίνωση του ότι ο πληθωρισμός θα μπορεί να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, όπως έκανε και η Fed, δεδομένου ότι ήταν πολύ χαμηλότερος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορεί να είναι εξίσου επιτυχείς στη σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider