Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν ανακοινώνοντας ενίσχυση του ναυτικού της Τουρκίας.

«Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη "Γαλάζια Πατρίδα" για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538.

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» είπε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

Την ώρα πάντως που η τουρκική πλευρά διαρρέει πως επίκειται τηλεδιάσκεψη ή τηλεφώνημα μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, η Αθήνα εξακολουθεί να τα χαρακτηρίζει σενάρια και να περιμένει από την Άγκυρα την πρώτη επαφή. Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν άλλωστε πως το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την πλευρά Ερντογάν, αφού ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος τον Φεβρουάριο μετά την κρίση στον Έβρο είχε πει ότι δεν συνομιλεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στο πεδίο των επίσημων δηλώσεων πάντως, η Τουρκία εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση. Σε ανακοίνωσή του μετά τη συνεδρίαση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα κάλεσε τις χώρες που «στρατιωτικοποιούν τα νησιά με καθεστώς αποστρατικοποίησης ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και στις Συνθήκες να κινούνται με κοινή λογική» φωτογραφίζοντας την Ελλάδα.

Όσο πάντως η Τουρκία βάζει συνεχώς θέματα στο τραπέζι του διαλόγο με την Ελλάδα, η Αθήνα - δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά χθες ότι Αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis.