«Βυθίστηκε» στην ύφεση η Ευρώπη το β' τρίμηνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βυθίστηκε» στην ύφεση η Ευρώπη το β' τρίμηνο
Οι «ατμομηχανές» της Ευρωζώνης δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα από τον κορονοϊό και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό του.

Σε βαθιά ύφεση έριξε ο κορονοϊός τις ισχυρότερες -και όχι μόνο- οικονομίες της Ευρωζώνης με βάση τα δεδομένα του β' τριμήνου, που ήρθαν στο φως την Παρασκευή.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 1995, όταν άρχισαν οι σχετικές σειρές στοιχείων, συνέπεσε με τα περιοριστικά μέτρα για την COVID -19, η χαλάρωση των οποίων ξεκίνησε σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από τον Μάιο. Η συρρίκνωση ήταν λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς για μία πτώση 12% και ήρθε σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 3,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Eurostat ανέφερε ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση. Η επόμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερο τριμήνου θα δημοσιευθεί στις 14 Αυγούστου.

Συρρίκνωση του γαλλικού ΑΕΠ κατά 13,8%

Ιδιαίτερα βαρύ ήταν το πλήγμα του κορονοϊού στη γαλλική οικονομία υπό το βάρος του κορονοϊού. Σύμφωνα, με τα οικονομικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε κατά 13,8% στο β΄τρίμηνο μετά από πτώση 5,9% στο α' τρίμηνο. Επομένως, σωρευτικά είναι 19,0% χαμηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Η αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2020 συνδέεται με τα μέτρα του lockdown που εφαρμόστηκαν.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών οδήγησε σε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και μετά τον Ιούνιο, μετά το χαμηλό σημείο που έφτασε τον Απρίλιο.

Ύφεση 18,5% στην Ισπανία το β' τρίμηνο

Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε 18,5% το β΄ τρίμηνο, μετά από την πτώση 5,2% στο α΄ τρίμηνο, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ.

Στο 12,4% έφτασε η «βουτιά» του ιταλικού ΑΕΠ

Κατά 12,4% συρρικνώθηκε το ιταλικό ΑΕΠ το β΄τρίμηνο του 2020, καθώς η χώρα του Νότου δέχθηκε ένα από τα πιο ισχυρά πλήγματα από τον Covid-19. Η πτώση μπορεί να ήταν μικρότερη από αυτή που εκτιμούσαν οι αναλυτές που έκαναν λόγο για 15,5%, ωστόσο παραμένει πολύ υψηλή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση 17,3% το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider